fredag 31 december 2010

Börja nya året på bästa sätt!

Gott nytt år!                   
Nedräkningen till år 2011 har redan börjat. I skrivandets stund är det 13,5 timme kvar tills det nya året börjar. Ser mycket fram emot det, känns som att det kommer hända en hel del roliga saker!

Så varför inte börja det nya året riktigt bra redan från början? Bästa sättet att göra det på, enligt mig, är att lyxa till med en riktigt god frukost :)

Av erfarenhet vet jag att man inte är jättepigg på att ställa sig och baka på nyårsdagens morgon. Men är du smart så slänger du ihop den här degen ikväll innan du drar vidare på fest, så jäser degen över natten i kylskåpet. Imorgon när du vaknar är det bara att baka ut bullarna och stoppa in dom i ugnen. Svårt att slå en godare början på år 2011.

Man kan variera sig med vad man vill toppa sina bullar med. Jag kunde inte bestämma mig, så jag gjorde några med vallmofrön, några med sesamfrön och resten med riven ost.

Tror nog att de med riven ost blev favoriten.

Gott Nytt 2011!
Hoppas kvällen blir finfin med en massa god mat, dryck och sällskap.

Kalljäst frukostbröd
25 g jäst
5 dl kallt vatten
4 dl lantbrödsmjöl
3 dl vetemjöl special fullkorn
1 dl grahamsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 tsk salt
2 msk rapsolja

Gör så här
 Lös upp jästen i det kalla vattnet.

Blanda samman alla ingredienserna i en bunke, som du ställer i kylskåpet över natten. Täck med  plastfolie eller en fuktad handduk så att inte degen torkar.

På morgonen sätter du ugnen på 200 grader. Baka sedan ut degen till ca 10 bullar, som du toppar med sesamfrön, riven ost eller vallmofrön.

Sätt in bullarna i ugnen och grädda i ca 15-20 min. Servera med gott pålägg!



Utbakade bullar med olika topping som skall in i ugnen och gräddas




 Färdiga för att ätas till frukost



Svea o Martin lekte i babygymmet under tiden som jag bakade

måndag 27 december 2010

Överbliven julskinka i paj

Efter att ha ätit julmat tre dagar i rad, så känns det som det snart växer julmat ur öronen på mig. Det är helt enkelt dax att äta något annat. Men fortfarande är kylskåpet fullt med julskinka.

Varför inte laga till en paj där man kan hacka ner julskinkan och blanda med annat man hittar i kylskåpet? Sagt och gjort. Givetvis kan man byta ut skinkan mot kalkon, eller göra den helt vegetarisk om man hellre vill det.

Pajdegen gjorde jag med kesella, så pajen inte blir en kaloribomb som den lätt kan bli annars. Jag blandade mjölk och matlagningsgrädde till äggstanningen, men man kan göra den helt på mjölk om man vill ha en ännu magrare variant.

Pajen blev i alla fall väldigt god. Ett tips när man ska äta paj är att låta den stå en stund efter du tagit ut den ur ugnen. Kan vara svårt när man är vrålhungrig, men den blir så mycket godare att äta om den är lite ljummen istället för brännhet.

Paj med överbliven julskinka

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
75 g smör eller margarin (gärna flytande)
1 dl kesella

Fyllning
200 g julskinka
200 g champinjoner
1/2 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk

Gör så här
Börja med pajdegen. Mät upp mjöl och salt i en skål. Lägg i det kylskåpskalla margarinet och blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ungssäker form och ställ kallt.

Gör fyllningen under tiden. Skölj och skiva champinjonerna. Stek i lite margarin och tillsätt en pressad vitlök. Tag bort från värmen och fräs den sköljda och skivade purjolöken i lite fett. Hacka ner skinkan i mindre bitar. Vispa äggen, matlagningsgrädden och mjölken i en bunke. Tillsätt salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i ca 10 min.

Strö över 1 dl riven ost i botten på pajen. Lägg därefter i kalkonbitarna och sedan lök- och champinjonfräset ovanpå. Avsluta med 1 dl riven ost och häll på äggstanningen.

Ställ in ugnen i ca 25 min. Serveras ljummen med en god sallad.

Ett annat sätt att äta julskinka på




Svea sitter i sin matstol och väntar
på en smakportion av majspuré

fredag 24 december 2010

När du tröttnat på vörtbrödet

God jul önskar Svea

Då var julafton äntligen här. Svea måste ha längtat efter jultomten, eftersom hon vaknat varannan timme under hela natten... Inte världens bäste uppladdning inför denna dag. 

Kommer bli en hel del julmat denna helg vilket man lätt kan tröttna på när maten dras fram och tillbaka för femte gången. Särskilt vörtbrödet tröttnar jag snabbt på.

Jag julstädade mitt skafferi häromdagen och hittade en påse med dinkelflingor. Kan inte riktigt komma ihåg varför jag köpt denna påse, men ett tag var det mycket dinkel som gällde. Måste hängt på den trenden. Fast verkar inte som jag fullföljde den, eftersom påsen fortfarande var oöppnad. Med andra ord, dax att ta tag i dinkelflingorna en gång för alla.

Hittade ett recept på brytbröd från Hembakningsrådets som såg väldigt gott ut. Receptet hette Havrebitar - snabbt, grovt och enkelt. Perfekt. Gott bröd med en ytterst liten arbetsinsats. Istället för att använda havregryn, som det stod i receptet, så tog jag mina dinkelflingor. Jag penslade även bröden med dinkelflingorna istället för havregryn, innan de skulle in i ugnen. Blev kalasbra och en mycket bra alternativ till allt vörtbröd.

Sist men inte minst, God Jul!


Havrebitar/Dinkelbitar
ca 20 bitar

4 dl havregryn eller dinkelflingor
25 g kaööt smör
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 msk brödsirap
1 paket jäst för söta degar
11 dl 4 sädesslag lantbrödsmjöl

Pensling och garnering
vatten och havregryn eller dinkelgryn

Gör så här
Lägg havregrynen eller dinkelflingorna och smör, skuret i småbitar, i en bunke. Häll över det kokande vattnet. låt stå ca 5 min.

Rör i kallt vatten, salt, kryddor och sirap. När blandningen är 37 grader smular du i jästen. Häll i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig tills den släpper degbunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 35 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Platta ut degen med handen till ca 30 x 30 cm direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna. Skär i 20 rutor. Pensla med vatten och strö över havregryn eller dinkelflingor.

Låt jäsa under bakduk ca 35 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. låt svalna på galler under bakduk. Bryt i rutor.




måndag 20 december 2010

Från +25 grader till minus 10...

Sangria vid solnedgången

Lite nervös får jag nog erkänna att jag var inför en 5,5 timmes flygresa med en fyra månaders bebbe. Vad gör man om Svea börjar tokskrika på flyget? Eller bajsar på sig upp till nacken? Eller blir sjuk?

Men allting gick verkligen hur bra som helst, och Svea har varit grym under hela veckan på Teneriffa. Hon gillade att doppa fötterna i poolen och även gräva ner fötterna i sanden på stranden.

Sammanfattning av veckan; sola, bada, strandpromenader, paella, kortspel, morgonjoggning (tro det eller ej!), pingis, siesta, poolhäng, slappa, läsa, tapas, biltur, glass, solnedgång, sangria, badkar, korsord, altan, varmt, minigolf, hav.

Svea har smakat på en massa olika frukter och tyckt om allt. En matglad tjej med andra ord.

Det var otroligt skönt att slippa snökaoset och all påpälsning av ett ton kläder som man måste sätta på sig bara man ska sticka ut näsan utanför dörren. Vet inte hur många gånger vi frågade oss varför man bor i Sverige under vinterhalvåret. Vi hade ca 25 grader och sol varje dag, utom en. Den dagen hyrde vi bil och åkte på utflykt till Vulkanen Teide.

Jag kan vekligen rekommendera att resa med en bebis, och det var sjukt skönt att tanka energi inför de kalla månaderna vi har framför oss.

Från och med imorgon börjar julklappsshopping, städning, tvätt och matlagning igen. Idag har jag packat upp min väska, resten av dagen tar jag ledigt ;)

Klassisk paella var man ju bara tvungen att äta!


En god scampisallad till lunch vid stranden



En förväntansfull Svea på flygplanet mot Teneriffa





Sveas premiär på stranden





Poolhäng




Redan väldigt intresserad av mat :)

onsdag 8 december 2010

Traditionell julgodistillverkning

2 kg julgodis ;)
Jag och min kompis Camilla har som tradition att träffas och göra julgodis varje år (hoppade dock över förra året eftersom Camilla fick förhinder, hon födde nämligen barn då). För varje år blir vi lite bättre, och kommer på något smart att införa till nästkommande år.

Vi har till exempel börjat med en korv-med-bröd paus i halvtid. Ett mycket smart inlägg, så man inte äter sig mätt på julgodiset och därefter mår illa (vilket vi givetvis redan provat).

Att börja i tid är en annan sak vi lärt oss, eftersom det oftast tar längre tid än man tror. Och att laga julgodis till midnatt är sådär kul. Sista timmen blir lite väl lång då.

Sist men inte minst har vi insett att det gäller att begränsa sig. Så detta året gjorde vi bara tre sorter, vilket var mer än tillräckligt. Blev typ två kg godis per person ändå. Vi försöker alltid testa lite nya recept, både kolan och wienernogaten var nykomlingar för i år. Rocky road har vi gjort förut, men det är världens godaste julgodis så den får dispens. 

I korv med bröd pausen fick Svea smaka päronpuré för första gången. Bilden nedan talar för sig själv, lite skeptisk men hon gillade det!

Wienernogat
250g Nougat
125g Mörk choklad
100g Rostade mandelflagor

Gör så här:
Rosta mandeln i en torr stekpanna i ett par minuter. Låt svalna. Smält nougat och choklad. Jag smälte på svag effekt i micron. Blanda nougat/chokladblandningen med mandel och häll upp i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper ( ca 20x20cm). Låt stelna i kylskåp och skär sedan upp i bitar. Njuuuuut!

Smaskig wienernogat












Rocky road 
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter


Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller i micron på svag värme. Blanda samtliga ingredienser. nFyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Världens godaste  rocky road













Chokladlkola
18 msk sirap
18 msk smör
6 msk mjöl
30 msk socker
6 msk kakao

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en gryta ock koka ca 9-10 min. Rör hela tiden.
Häll smeten på smörpapper och skär kolorna när de stelnat. Vira in i smörpapper. 


Ljuvliga kolor




 








Svea provar päron för första gången

söndag 5 december 2010

2:a adventscheesecake med juliga smaker

Andra advent idag. Och nedräkningen har börjat. Om exakt en vecka vid den här tiden sitter vi på vår balkong på Teneriffa och njuter :) Ska bli så skönt att slippa kylan och slasket i en vecka. Sola, bada och äta gott.
 
Så nu gäller det att vara huslig, för sen tar jag en veckas paus från allt köksbestyr.Vad ska man då baka för något juligt denna andra advent? Lussebullarna bakades ju förra söndagen.

Saffranscheesecake med pepparkaksbotten. Låter bara så gott. Det fick det bli. Och den var lika god som det lät.


Ingredienser
180 g pepparkakor
75 g smör
4 dl crème fraîche
3 ägg
1 msk citronsaft
1/2 dl socker
lite raspat citronskal
1/2 g saffran (ett kuvert)
pudersocker

 
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren, tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med lösavtagbar kant och ställ den kallt en stund i kylen. 


Vispa ihop crème fraîche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda kakan i 20–25 minuter eller tills den stelnat. 



Saffranssmeten ovanpå pepparkaksbottnen












Färdiggräddad












Den gick åt snabbt!

lördag 4 december 2010

En gammal 80-tals klassiker

Flygande Jakob
Idag hittade jag ett recept på en riktig gammal 80-tals klassiker. Flygande Jakob. En festlig lördagsrätt för ett gäng år sen. Var ju bara tvungen att laga den, för att smaka om den är lika god nu, som  man tyckte då.

Rätten uppfanns på 70-talet av Ove Jacobsson. Han jobbade i flygbranchen, därav namnet Flygande Jakob.

När man läser innehållet i receptet kan man bli lite konfunderad; kyckling, banan, bacon, jordnötter, chilisås och grädde låter det närmast äckligt. Och sen är varm banan lite speciellt. Antingen älskar man det, eller avskyr man det.

Jag tillhör den första kategorin (har blivit upplärd av min kompis Anna att även gilla banan på pizzan).

Men det händer något i ugnen. För smakerna passar perfekt ihop.

Tycker man att 3 dl grädde är lite väl mastigt, kan man köra med en lite lättare variant. Jag hittade en grädde som var vispbar med 26% fett, istället för 40 % fett som den vanliga grädden är.

Vilken grädde man än väljer, så rekommenderar jag att man lagar till den här bortglömda rätten. Så på med lite Rick Astley musik, spreja upp fontänluggen och luta dig tillbaks till år 1987 och njut av din Flygande Jakob.

Flygande Jakob
4 port
1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
4 st bananer
rikligt med italiensk salladskrydda
200 g knaperstekt bacon
200 g jordnötter
3 dl grädde
3 dl chilisås


Gör så här
Smörj en ungssäker form. Vispa grädden tillsammans med chilisåsen.


Stek kycklingfileérna eller dela den grillade kycklingen i mindre delar. Fördela kycklingbitarna i formen.

Dela bananerna i slantar och lägg över kycklingen.Strö på rikligt med italiensk salladskrydda. Häll till sist över chiligrädden.

Sätt in formen i mitten av ugnen i 225 grader, ca 20 minuter.

Under tiden steker du baconen till knapriga bitar. Lägg de sedan på hushållspapper så onödigt fett rinner av.


Häll på jordnötter och bacon precis innan servering, och servera med ris.


Färdig!














Svea provar sin pappas mössa. Lite stor än så länge


onsdag 1 december 2010

Kräftsoppa som snabbmat efter benmätningar

Kräftsoppa


Jag är med i en studie som Avdelningen för klinisk näringslära och Sahlgrenska akademin utför. Studien går ut på att undersöka benhälsa och livsstil hos gravida och ammande kvinnor. Man tittar på kort- och långsiktiga förändringar som sker i bentätheten och inre benkvalitéten under och efter amningsperioden. Första mätningarna gjordes när jag var gravid, därefter när Svea var nyfödd. Nu är Svea 4 månader och det är dags för mätningar igen. Sista mätningarna skall göras när Svea är ett år. 

Idag var jag och gjorde benmätningar på Osteoperoslabbet. Imorgon ska jag till avdelningen för klinisk näringslära för att lämna blod- urin och bröstmjölksprov och fylla i ett frågeformulär. Svea ska vägas och mätas då. Många frågar varför jag är med, eftersom vi inte får någon ersättning. Men jag tycker det är spännande med studier, och det känns roligt att man får vara en del av resultatet när studien slutförs (kommer dock inte bli förrän om ett och ett halv år).

När benmätningarna var klara, och jag och Svea slutligen var hemma igen var klockan ganska mycket och jag var vrålhungrig. Hade verkens tid eller lust för någon kulinarisk matlagning. Kom då på en kräftsoppa som min pappa gjorde när jag senast var hemma i Halmstad och hälsade på. En höjdare som gick extremt snabbt att laga! En ganska mastig soppa, så man blir ordentligt mätt också. Servera med en grov smörgås och ett glas vatten så har du en bra måltid nu i snörusket.

Givetvis kan du variera dig och ta räkost och räkor i soppan istället.

Kräftsoppa

(4 rejäla portioner)

4 msk margarin
4 msk vetemjöl
2 stora morötter
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
400 gram kräftost
1 burk kräftstjärtar
2 dl lätt creme fraice
svartpeppar
dill

Gör så här
Grovriv morötterna. Fräs dessa i margarin och mjöl. Späd med buljongen. Sätt till svartpeppar. Låt puttra någon minut.

Sätt till kräftost, creme fraice och dill som klippts ner. Låt puttra ytterligare 5-6 minuter. Servera med kräftstjärtar som tillbehör.

Mums!