torsdag 30 juni 2011

Mellis att rekommendera efter träningen

Bra mellanmål efter träningen!
Att blanda couscous med frukt låter kanske inte som världens godaste blandning. Och därefter toppa det med vaniljyoghurt kan låta aningen skumt. Men det är riktigt fiint! Gör en laddning och ha i kylen, perfekt när du är sugen på något. Om du inte har vaniljyoghurt hemma kan du blanda i lite vaniljsocker i naturell yoghurt istället. Blir precis lika gott. Perfekt mellanmål efter träningen!

Svea har gått färdigt babysimmet, och fått diplom att hon är en Anka. Detta hade varit ett mycket bra mellis även för henne efter simmet. Hon har dock fortfarande för få tänder, så detta mellanmål får vänta lite. Svårt att tugga allt om man säger så...

Couscous med frukt
Variera smaksättningen med olika frukter efter tycke och smak.

1 dl couscous (gärna fullkorn) alt quinoa
Vatten + lite salt
en halv näve russin
1 banan
2 äpplen
1 apelsiner
Smaksättning med extra juice

Till servering
Vaniljyoghurt

Gör så här:
Koka upp vatten och salt enligt anvisningarna på paketet. Tag grytan från plattan och rör i grynen. Sätt på locket och låt stå och dra 5-10 min. Om du använder quinoa så följ även då anvisningarna på paketet. Låt kallna, gärna i kallt vattenbad.

Skär banan, äpplena och apelsinen i lagom stora bitar. Blanda frukterna med grynen. Smaka av med lite koncentrerad juice. Servera med vaniljyoghurt.

Leksakerna i vattnet var grymt roliga

Men även att hänga vid kanten var kul

Dessa simringar har vi köpt, så nu ska det övas i sommar!





söndag 26 juni 2011

Traditonell midsommar

I år blev det traditionellt midsommarfirande :)

Midsommarafton firade vi i år i stugan med nära och kära. Och det var en mycket lyckad midsommar. Trots att vädret (som det är 9 gånger av 10 under midsommarafton i Sverige) var lite för kallt, blåsigt och även bjöd på ett par regnskurar dukade vi långbord utomhus och käkade sill och potatis. Sen tittade solen fram ordentligt ett tag, och vi körde kubbturnering på ängen.

Efter denna kraftansträngning passade det fint med en midsommartårta. Jag hade bakat "Gurras midsommartårta" med extra allt. Har aldrig hört någon som inte gillar den. Världens enklaste, godaste, snabbaste och onyttigaste tårta. Allt i ett med andra ord.

Till kvällen flyttade vi in långbordet och åt varmrökt lax med färskpotatissallad och romsås. Och givetvis jordgubbar och glass till efterrätt.

Vi var 8 vuxna, 4 barn och en hund sammanlagt i stugan. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum, är det inte så det heter?

Gurras Midsommartårta

8 portioner, 30 minuter + 1 timme


Midsommartårta med extra allt
5 dl vispgrädde
1/2 tub O'hoj kolasås på tub
2 marängbottnar
2 l jordgubbar
5-10 Maryland Cookies (alt havreflarn)
8 stora marshmallows eller 16 små

Gör så här:
Vispa grädden och blanda med kolasåsen.

Lägg upp en marängbotten på ett tårtfat. Dela hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Mosa dem lite med händerna och fördela ovanpå marängbotten.

Toppa med ett lager kolagrädde. Hacka kakorna grovt och skär stora marshmallows i mindre bitar. Fördela hälften av kakorna och marshmallowsen ovanpå grädden och lägg på den andra marängbotten. Tryck till lätt, det ska gå sönder lite grand.

Bred ut kolagrädde ovanpå och kring sidorna på tårtan. Dela resten av jordgubbarna och placera i en hög mitt på. Strö över resten av kaksmulorna och marshmallowsen.
Ställ in i kylen och låt stå i minst en timme

Sveas kusiner Alma och Valter

Midsommartjejerna Alma och Svea

Svea försöker lära sig att göra en krans...

...hon jobbar hårt på det...

...men som vanligt slutar det med att hon äter upp blommorna istället

Kubbturnering på ängen

Givetvis var det jordgubbar till efterrätt

Svea bekantar sig med Neo

torsdag 23 juni 2011

Väljästa degar

Det jäste ordentligt :)

Idag har jag invigt min nya, fina bakmaskin! Äntligen har även jag en glansig och proffsig sådan. Har länge suktat efter en, och nu har jag den :) Slut på träningsvärk i armarna så fort jag bakat bröd. Inbillar mig att jag kommer baka nytt bröd varje dag. Får se hur länge denna inbillning varar. Men den börjar idag.

Tyvärr är vårt kök minimalt, så min nya favorit har inte fått någon självklar plats än. Men det kommer. Ska leta upp en  hedersplats.

Invigningen bestod av att baka brödbullar som jäser över natten och tekakor. Gick hur smidigt som helst. och hela köket luktar underbaaaaaart.

Tekakor
1 paket jäst
10 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl sirap eller socker
100 gram flytande smör
2,5 dl havregryn
5 dl mjölk

Gör så här:
1. Häll mjölken över grynen och låt stå en stund. Värm blandningen plus sirap och smör till 37°.

2. Smula ner jästen och lös den i degvätskan. Häll på mjöl och salt. Blanda samman till en deg. Låt jäsa i 30 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma små bullar och kavla (eller banka med handen) till platta tekakor. Nagga med en gaffel, låt jäsa 20-30 minuter.

4. Grädda i 225° i 10-15 minuter.


Sjukt goda tekakor


Brytbröd där degen har jäst över natten


















söndag 19 juni 2011

Knaprig kyckling med ljuvlig sås

Riktigt smarrigt!
Här är en riktigt söndagshöjdare! Knaprig kyckling med en supergod mango chutney/ingefärasås och klyftpotatis.

Detta receptet lärde jag mig att laga när jag och min klasskompis Michan var i USA och besökte (världens första!) internatskola för överviktiga ungdomar. Ska även tillägga att vi var där och hämtade information för vår C-uppsats. Kan annars verka vara ett lite lustigt val av semesterställe att besöka...

En viktig del i skolans undervisning var just matlagning. Att lära de överviktiga ungdomarna (och här snackar vi ÖVERviktiga) att laga god och hälsosam mat. Istället för att käka "chrispy chicken", det vill säga friterad kyckling, lagade man corn flakes kyckling. Som blev sjukt god. Och väldigt mycket magrare.

Det var evigheter sen jag lagade denna rätten, men nu kommer jag definitivt göra den oftare!


Krispiga Kycklingklubbor
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
100 g kesella 10%
½ msk fransk senap, typ dijonsenap
1 tsk kinesisk soja
ca 2 dl Corn flakes

Sås
5 dl gräddfil
1 ¼ dl mango chutney
2½ msk riven färsk ingefära

Gör så här
1) Sätt ugnen på 225°C. Ta bort skinnet på kycklingen. Salta och peppra Blanda kesella senap och soja. Bred/pensla blandningen över kycklingen. Krossa corn flakes med handen i en skål.

2) Strö krosset över kycklingen så att det täcker runt om.

3) Lägg kycklingklubborna i en smord form.

4) Stek i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

5) Blanda ihop ingredienserna till såsen.

6) Servera kycklingklubborna med sås och pasta eller ugnsstekta klyftpotatis. Morot- och apelsinsalsa är ett spännande tillbehör.


Svea med munnen full av mat (dock inte corn flakes kyckling...)

torsdag 16 juni 2011

Bättre sent än aldrig


Svea på picnic
Idag var det sommarfest/avslutningsfest på öppna förskolan. Jag och Svea har aldrig varit där, men någon gång ska ju vara den första. Vi slog till med att gå på sommarfesten :) Bättre sent än aldrig heter det ju...

Detta var mycket lyckat då det var en massa barn, sång, dans, lek, en jonglör och glass med jordgubbar. Svea tittade med stoooora ögon på allt och alla. Och nu vet vi att det finns ett trevligt ställe att hänga på i höst när det öppnar igen.

Svea fick inte smaka någon glass, men hon älskar jordgubbar så det åt hon med glädje. Varvat med majskrokar som tillhör hennes favorit. Efter denna förmiddagen sov hon som en stock. Mycket intryck för liten tjej. Och även en väldigt trevlig förmiddag för hennes mamma.

Glass och jordgubbar så klart!



Svea med sin kompis Sam och hans mamma Annika
Svea fick hoppa över glassen och fika med majskrokar istället

måndag 13 juni 2011

Grym burgare i skogen

Godaste burgaren

Godaste burgaren åt vi nu i helgen när vi var i stugan. Bara att kunna sitta ute och äta samtidigt som man blickar ut över sjön gör att det mesta smakar gott. Fast de här burgarna var riktigt fina. Innan middagen tog jag ett premiärdopp (!!!) i sjön. Har nog aldrig badat under 23 grader i något vatten, så det här är stort. Det var faktiskt inte så kallt som jag trodde. Å andra sidan tror jag att badet sammanlagt gick på under en minut...

Svea har tagit sina första steg :) Hon har tagit typ ett eller två vingliga steg, men i helgen gick hon nästan en meter. Inte så stabilt. Eller så snabbt. Men dock flertalet steg! Kan ju inte bli annat än lite stolt. Nu är det bara lite fler tänder vi väntar på. Någon gång måste hennes lilla riskorn få sällskap av åtminstone en till...

Fina burgare
800 g nötfärs
2 tsk worcestershiresås
salt
peppar

 
Tillbehör
2 st tomater
1 st salladshuvud
1 rödlök
1 msk chilisås
1 burk bostongurka
4 msk majonnäs

Gör så här

Blanda nötfärsen med worcestershiresås, salta och peppra. Forma till burgare och stek dem i en panna med smör eller grilla på grillen till önskad stekgrad. Blanda ihop chilisås, bostongurka och majonnäs till en dressing. Servera med tomat, sallad och rödlök.

Förrätten var grillad majskolv, grillade champinjoner och en sallad




Svea smakade på allt från löv...

...mossa...

...och givetvis klassikern gräs

onsdag 8 juni 2011

Hemlagad bärcreme


Hemlagad bärcreme är bara så sjukt mycket godare än köpt kräm. Går liksom inte att jämföra. Och det är löjligt enkelt att göra det. Kommer aldrig mer köpa bärcreme efter jag hittade det här receptet. Servera med lite mjölk och du har en ypperlig efterrätt. Eller mellanmål om du hellre vill det.

Bärkräm 4 port
½ l färska eller djupfrysta bär, t ex hallon, blåbär…
2 dl röd saft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl

Gör så här:
1) Lägg färska eller otinade frysta bär i en skål.

2) Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Rör om med jämna tag mot botten tills det kokar upp. Häll omedelbart krämen över bären.

3) Serveras avsvalnad med mjölk.



Svea och sin pappa i solen

söndag 5 juni 2011

Rotfruktsrårakor




De här råraskorna blev riktigt fina. Att ha palsternacka i gav de en söt smak som passade ypperligt till potatisen och morötterna. I receptet står det dock att det ska ta max 20m min att laga denna rätt. Och det gör det säkert, om du har 4 stekjärn igång samtidigt... Det hade inte jag, vilket resulterade i att det tog längre tid än 20 minuter.

Funderar även på om de som skrivit receptet hade köpt färdigskalade och färdigrivna rotfrukter då de klockade receptet. För det tar lite tid med allt skalande och rivande. Ett tips är att leta fram din hushållsmaskin och riva allt i den. Ett annat bra tips är att sätta på ugnen på 100 grader. Då kan du lägga i de rårakorna som är färdiga där under tiden, så de inte kallnar tills alla är färdigstekta.

Trots allt skalande, rivande och stekande så var det värt det. Mycket goda rotfruktsrårakor som ska serveras med stekt bacon och en klick lingon.

Ingredienser
8 fasta potatisar
4 morötter
3 palsternackor
4 ägg
5 msk vetemjöl
salt och peppar
3 msk flytande margarin
2 pkt bacon
lingon


Gör så här
Skala och riv rotfrukterna grovt. Lägg i ett durkslag och låt vätskan rinna av.
Vispa ägg med mjölet i en stor bunke och blanda i rotfrukterna samt en tsk salt och ett krm peppar.

Hetta upp matfettet i en stekpanna och klicka ner smeten. stek rårakorna på båda sidorna. Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspapper. servera rotfruktsrårakorna med bacon och lingonsylt.


Svea provar stor cykel...

...lite för stor...

...men hon gillar det ändå :)

fredag 3 juni 2011

Picnic i det gröna


Svea på picnic med sina kompisar Lykke och Isa-Kajsa

Igår hade alla tidningar lovat grymt väder. Givetvis trodde jag på det. Att man aldrig lär sig? 
Jag och två mammor i min mammagrupp hade i alla fall bestämt att ha picnic i det strålande vädret. Som inte var så strålande till en början. Men vädret var helt ok. Och picnicen var strålande i alla fall! 

Sofia hade fixat en supergod grekisk sallad med alla tillbehör man kan tänka sig; så som pasta, soltorkade tomater, oliver, fetaost, foccacia, tzatsiki, fetaoströra och kycklingspett. Så gott så gott. Till efterrätt var det fruktsallad med vaniljyoghurt och till kaffet mini rabarberpajer. 

Synd bara att Svea lyckades sätta sig på minirabarberpajerna två gånger. Så de var något tillplattade, men löjligt goda! Lagom till kaffet tittade också den efterlängtade solen fram.

Efter en heldag i det gröna rullade vi hem bokstavligen talat... En otroligt mysig dag med en massa god mat. Och en massa spring efter bebisar som inte ville sitta still ;)
 
Smarrig grekisk sallad med massa gott i

Buffén dukades upp i en av barnvagnarna :)

Till kaffet blev det rabarberkaka
 Rabarberpaj/minipajer

Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör
1-2 msk mjölk

Fyllning
300 g rabarber
100 g mandelmassa
50 g smör
2 st uppvispade ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
Gör så här
1. Kör mjöl och socker med smöret i en matberedare till en smulig smet. Tillsätt mjölken och kör lite till.
Platta ut degen i en form och förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter
. Eller tryck ut degen i små aluminiumformar om du vill göra minipajer.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.

Mmmmmmm

Svea visar de andra att hon kan stå helt själv

Lykke med tallriken i högsta hugg

Isa-Kajsa spexar