Det här är godaste fisksoppan! Måste bara lagas. Och den är så enkel att göra att det inte går att misslyckas med den. Man kan variera fisksorterna, jag brukar blanda torsk, lax och kräftstjärtar eller färska räkor. Såååå god. Hemmagjord aioli och vitlöksbröd till. Sen kan du inte andas på någon annan ;)
Jag lagade den till mina föräldrar och familjen Axelsson. Till efterrätt bakade jag en toscakaka, vilket är en vanlig sockerkaka med ett knäcktäcke. Kakan bakas i ugnen i två omgångar, så täcket karamelliseras och får den knäckiga ytan.
|
Fisksoppa till middag
Toscakaka till efterrätt
Godaste fisksoppan med aioli
400 fisk, gärna blandad sort 100 g champinjoner 2,5 dl djupfrysta ärtor och morötter 1 gul lök margarin 6 dl färdig fiskbuljong 200 g lätt creme fraiche 2 tsk tomatpuré 2 msk ketchup paprikapulver timjan lagerblad salt 200 g skalade räkor
Gör så här Fräs lök och svamp. Späd med buljong, tomatpuré och ketchup. Tillsätt grönsaker, kryddor och låt sjuda ca 5 minuter.
Tillsätt fisken och sjud ytterligare 5 minuter. rör i creme fraiche och räkor. Smaka av.
Aioli
1/2 dl lätt creme fraich 1/2 dl majonäs vitlök
Gör så här Blanda creme fraiche och majonäs. pressa i vitlök efter tycke och smak. klicka aiolin i den varma soppan.
Lax och torskblandning till soppan
Kräftstjärtar
Vitlöksbröd
1 baguette vitlök smör
Gör så här Sätt ugnen på 175 grader. Skär baguetten i skovor. Pressa ner vitlök i smöret och blanda väl. Bre på vitlökssmöret på baguettbitarna och sätt in i ugnen. tag ut när brödet fått färg i kanterna. servera till soppan.
Vitlöksbröd
Alla gillade fisksoppan!
Toscakaka 125 g smör 2 dl strösocker 3 st ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 msk mjölk
Glasyr 75 g smör 3 msk strösocker 1 msk vetemjöl 1 msk mjölk 50 g mandelspån
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut.
Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Låt kakan svalna i formen.
Toscakaka
Alma o Valter tyckte dock att Svea var roligare än middagen...
|
Hej
SvaraRaderaJag har gjort äppeltosca. Som din Toscakaka fast man petar ner äppelklyftor i sockerkakssmeten. Blir lite syrligt till det söta!