fredag 28 januari 2011

Våfflor som handbollsmat

Handbollsmat
Ikväll var man ju bara tvungen att kolla på handbollen och heja på Sverige. En spännande match där Sverige kämpade grymt. Svea hejade på i sin nya halsduk och pannband, som kom på posten i veckan. Hemstickat av Crissi. Så sött så sött!

Till handbollen käkade vi nygräddade våfflor som var sjukt goda. Eftersom det var vår kvällsmat, och inte en efterrätt så gjorde jag de lite nyttigare med mindre fett i smeten. Och istället för grädde så hade vi keso och sylt till. Kan jag starkt rekommendera. Du blir inte heller sådär "äckelmätt" som man kan bli efter ha proppat i sig lite för många feta våfflor med grädde.


Våfflor 
8 - 10 st
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk

25 g smält smör

Gör så här
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. 

Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och keso för ett magrare alternativ.




Våffla med keso och sylt



Svea hejar på handbollen i ny halsduk...

...och nytt pannband!








tisdag 25 januari 2011

Fina burgare

Mycket god burgare

Gjorde riktigt fina burgare härom kvällen. Jag utgick från receptet i Hungrigboken på sidan 12 (köttfärsspett med bulgursallad) fast gjorde om spetten till hamburgare och hade pommes till istället för bulgursalladen. Blev så gott! Inget går upp mot hemmagjorda burgare, och det är faktiskt himlans enkelt också.

Här är receptet för 4 st burgare;

400 g nöt-, lamm eller blandfärs
1/2 gul lök
1 dl kryddgrönt (timjan, oregano) el 2 tsk torkade
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar

Gör så här:
Skala och riv löken. Hacka det kryddgröna. Blanda färsen med lök och kryddgrönt. Rör ner pressad vitlök, salt och peppar.

Forma färsen till fyra lika stora hamburgare. Stek i stekpanna på medelvärme i smör/rapsoljablandning.

Servera i hamburgerbröd med sallad, tomat, gurka och hemmagjord dressing. Gör gärna lite pommes till i ugnen.

Sveas favoritleksak för tillfället - ett tomt C-vitaminrör.
Lättroad är bara förnamnet...

söndag 23 januari 2011

Storkok till liten tjej

Svea äter gröt
Vi håller för fullt på att vänja Svea vid olika nya smaker. Hon äter lite gröt på morgonen, och smakar alltid någon mat vid lunch. Och gärna någon frukt till mellanmål.

Det finns en massa olika bra barnmatsburkar att köpa, men smakportioner är ju så himla enkelt att göra själv. Och har man en mamma som jobbar som en matkonsult så måste man ju äta hemlagade smakportioner...

Så jag tog och lagade storkok till Svea, som jag frös in i små portioner. Nu är vår frys full med ärtpuré, morotspuré, potatis/blomkålspuré, broccolipuré, köttpuré, kycklinpuré och fiskpuré... Svea kommer kunna äta smakportioner tills hon är typ fem år ;)

Recepten på puréer följde jag från häftet "Matstart" som Hushållningssällskapet har tagit fram. Riktigt bra recept och många bra tips och idéer som jag rekommenderar skarpt! Gå gärna in på http://www.matsart.nu/ om du vill hitta recept och info.

Jag har lite kokt potatis i alla grönsakspuréerna för att få bättre konsistens. Till köttpurén använde jag fransyska, som jag kokade med morötter, persilja och palsternacka och lät koka ca 1,5 timme. Av buljongen gjorde jag en sås som jag kryddade med örtkryddor. Sen mixade jag köttet och såsen i en mixer.

Fisken kokade jag med purjolök och rotselleri, och gjorde även här en sås på buljongen som jag mixade med fisken.

Kycklingen kokade jag med morötter och rotselleri, och sen mixade jag kycklingen med grönsakerna till en jämn och fast puré.

Än så länge verkar Svea väldigt intresserad av mat och gillar allt hon får. Kan hon ärvt det av sin mamma kanske?
Kyckling-, kött och fiskpuré


Ärt-, morot-, blomkål och broccolipuré




Mmmmm vad gott

onsdag 19 januari 2011

Mumsig födelsedagsmiddag med fräsh avslutning

Födelsedagsmiddag


Olika pastaknyten


Idag fyller Martin år. Givetvis började dagen med frukost, sång och presenter på sängen. Svea gillade snörena på presenterna, och lekte som en galning med dom.

Till lunch käkade vi indiskt på stan, för att sedan laga födelsedagsmiddagen hemma.

Vi var i saluhallen på dagen och köpte färska pastaknyten. Vi kunde inte bestämma oss för vilken smak vi skulle välja, så vi tog tre olika; kronärtskocka och pinjetnötter, ost & päron samt valnötter & ricotta. Till detta köpte vi en sås av valnötter och parmesanost. Oj vad gott det blev! Ost & päron knyterna blev bådas favoriter.

Till efterrätt gjorde jag en apelsin/keso dessert som är riktigt god och fräsh. Perfekt att äta som mellanmål också.

Apelsin/keso dessert
2 apelsiner
200 g keso
Flytande honung
Nötter, ex valnötter eller hasselnötter

Gör så här
Skala och hacka ner apelsinen i skålar. Räkna med en apelsin per person. Blanda med keson. Häll på flytande honung och toppa med krossade nötter.



God och nyttig efterrätt


Goda snören runt paketen...




...och väldigt spännande att leka med :)










tisdag 18 januari 2011

Tonfiskpasta efter ramlingsolycka

Tonfiskpasta
Ska detta snöoväder aldrig ta slut? Är så trött på det nu. Man kan ju knappast gå. Än mindre jogga tydligen. Jag trotsade dock vädret idag och gav mig ut på en liten joggingtur. Slutade med att jag ramlade. Man känner sig ju bara så töntig. Och ont gjorde det. Låtsades som ingenting och joggade haltande på en liten stund till. Gav ganska snabbt upp och haltade argt hem. Längtar så tillbaks till värmen på Teneriffa...

En kväll när vi var ute och käkade på Teneriffa åt jag en väldigt god pasta med tonfisk. Försökte laga till något liknande. Kan väl inte säga att jag lyckades direkt, men det här blev en god pastasås det med. Och den är så snabb att göra, att du kan börja med den under tiden som pastan kokar.

Ingredienser
300 gram pasta
2 st paprikor
1 st purjolök
1 st burk tonfisk, ca 185 gram
2 dl lättcrème fraiche
smör
salt och svartpeppar

Gör så här
Koka pastan.

Kärna ur och tärna paprikan. Strimla purjolöken grovt. Låt tonfisken rinna av. Fräs paprikan och purjolöken i smör i en stekpanna.

Rör ner crème fraiche och låt det koka ihop någon minut. Lägg i tonfisken och smaksätt med salt och peppar. Lägg såsen på den nykokta pastan. Servera direkt.




Svea på Teneriffa


En liten fot på en stor strand

Ja tack, en sådan fruktdrink hade suttit fint nu!

lördag 15 januari 2011

Färsk fisk på menyn

Laxtoast till förrätt
Fattar inte varför jag är så dålig på att köpa färsk fisk och laga till. Är ju så grymt gott. Idag tog jag dock och köpte färska hela rödspättor som jag stekte lätt i stekpannan, innan jag gjorde de färdiga i ugnen. Sjukt gott!

Som tillbehör hade jag kokt potatis, brynt smör, stekta champinjoner, coctailtomater, en sallad på rödkål, motötter och salladsböner samt en klick riven pepparrot till det. Det blev en riktig festmåltid :)

Till förrätt blev det en laxtoast på rostat bröd med rökt lax, kokt ägg, hovmästarsås och en citron. Enkelt som alltid går hem.

Nu har jag lovat mig själv att äta mer färsk fisk. Det ligger ett fisktorg bara 200 m från där vi bor, så jag har inget att skylla på... Och det är ju faktiskt väldigt enkelt att tillaga. Och nyttigt. Och väldigt väldigt gott.


Helstekt rödspätta med tillbehör












Svea leker på golvet













torsdag 13 januari 2011

Sockerkaka med ny smaksättning

Sockerkaka med krossade pepparkakor


Med en ny ugn måste man ju prova att baka det mesta. Har inte bakat en vanlig sockerkaka på evigheter, eftersom de försök jag gjorde i gasugnen inte blev så lyckade... Så nu var det dax. När smeten var färdig insåg jag att jag inte hade något kul att smaksätta den med. Letade igenom skafferiet, och det slutade med att jag smulade ner de sista pepparkakorna som fanns i skafferiet,  i degen.

Blev faktiskt inte så dumt alls. Så har du några pepparkakor över, som du tröttnat på, släng ner de i sockerkakssmeten :)

Sockerkaka med pepparkakor
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smaksättning:
6 krossade pepparkakor

Gör så här:
Smält fettet och tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Häll ner vätskan i äggsmeten. Smula ner pepparkakorna.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll i det i resten av smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Avnjut kakan ljummen med en god kopp kaffe.

Nybakad kaka

Svea får nöja sig med att titta på när jag äter sockerkaka :)

söndag 9 januari 2011

Orientalisk gryta med russinris som söndagsmiddag

Jag brukade titta på TVprogrammet "Halv åtta hos mig" när det gick. En gång under förra säsongen lagade en kille en orientalisk gryta i det programmet som såg gudomligt god ut. Jag har tänkt på den grytan flera gånger, och till slut letade upp receptet på nätet och lagade den. Riktigt fin med en massa spännande smaker av bland annat kanel, saffran och äpple.

Man skulle nog ha lagat grytan i en gjutjärnsgryta, men jag gjorde den i en stor kastrull. Inte helt smart, eftersom grytan tydligen lätt bränner vid i en vanlig kastrull. Men den blev riktigt smarrig. I receptet står det att man ska använda lammbog, men jag hittade inte det i affären utan köpte högrev istället som jag lät koka riktigt länge.

Det står att man ska ha 3 påsar saffran i grytan, men jag tyckte det lät lite väl mycket, så jag använde bara en och det räckte absolut. Kan bli lite väl mycket lussebullesmak annars, vilket i alla fall jag är lite trött på nu efter allt frosseri under jultiden med lussebullar. Har fortfarande några stackars bullar kvar i frysen som ingen verkar så sugen på. Fast känner jag mig själv rätt, så ska jag nog kunna offra mig på dom vad tiden lider...

Till grytan skulle man servera ris som blandades med lök och gula russin. Jag är inte så förtjust i russin i maten, faktiskt inte så förtjust i russin över huvudtaget, men de gula russinen tycker till och med jag är goda. Och att blanda i de tillsammans med lok och ris blev en riktigt fin kombination som passade utmärkt till den orientaliska grytan.

Ingredienser
1 st gul lök
2 msk smör
1 msk kanel
600 gram lammbog
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
3 st påsar saffran
6 dl vatten
4 st äpplen
2 msk strösocker
1 st citron

Russinris
3 dl ris
1 st gul lök
4 msk smör
3 dl russin

Gör så här

1. Skär köttet i lagom stora bitar.

2. Bryn dem, tex i en järngryta, tillsammans med smöret, alla kryddorna och löken.

3. Häll i vattnet och koka under lock i 1 1/2 timme, eller tills det är mört.

4. Skala och skär äpplena i bitar, tillsätt dem tillsammans med sockret. Låt koka i ytterligare 10 minuter. Häll i citronens saft just innan servering.

5. Koka riset, fräs lök i smör och låt även russinen fräsa med någon minut. blanda med riset.


Stek lök och russin...


 ...som du sedan blandar med det kokta riset

                                                             


torsdag 6 januari 2011

Värmande broccolisoppa med nybakat bröd

Broccolisoppa med vitlöksyoghurt
Yes, yes, yes, ÄNTLIGEN har vi fått en ny ugn. En vanlig ugn som man kan baka i, utan att bränna underdelen och ändå inte få någon yta på ovansidan. Gasugnen är ett minne blott, nu har vi också en vanlig ugn!

Var givetvis tvungen att inviga den på en gång. Eftersom två kompisar skulle komma på över på lunch idag bakade jag bröd till maten. Jag gjorde mina favvisbrödbullar där degen jäser över natten så jag slängde ihop degen redan igår kväll. För att förnya mig lite, så rullade jag inte ut degen till bullar denna gången, utan bara geggade ut degen direkt från bunken på ett bakplåtspapper. På det sättet blevdet blev ett gigantiskt bröd istället. Därefter skar jag brödet i portionsbitar. Blev riktigt bra. Och då slipper man momentet att rulla bullar av degen. Alla genvägar är välkomna :)

När jag bläddrade igenom Hungrig-boken hittade jag Broccolisoppan på sidan 27, som jag missat att laga. Perfekt med en värmande soppa i detta kalla snökaos vädret.  Till soppan gjorde jag en skål med vitlöksyoghurt, som var mycket gott att ha på soppan.

Rebecka åkte direkt till mataffären och handlade ingredienser för att laga en broccolisoppa till sin familj när hon kom hem, vilket är bästa betyget :)

Broccolisoppa
1 purjolök
1 msk flytande fett
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl okokta makaroner
250 g broccoli
2 dl matlagningsgrädde
salt, peppar

Tillbehör
Matlagningsyoghurt
2 vitlöksklyftor
Bröd, se recept nedanför

Gör så här:
Dela purjolöken mitt itu på längden och skölj noga. Skär den i tunna strimlor. Fräs purjolöken i matfett på svag värme i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten och buljongtärningar. låt koka upp.

Tillsätt makaronerna och låt koka i 5 minuter. Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Lägg ner de i soppan och koka ytterligare 5 minuter. Häll i matlagninggrädde och smaka av soppan med salt och peppar.

Serveras rykande het med en klick matlagningsyoghurt blandat med vitlöksklyftorna och gärna ett nybakat bröd till. Garanterat värmande i detta väder.

Rebecka och Annica gillade soppan

 Bröd som jäser över natten, ca 20 st
Fantastiskt goda bullar där du slänger ihop degen kvällen innan och låter allt jäsa i kylskåp. I den här degen har du vanlig jäst. Du hittar också receptet på sidan 44 i Hungrigboken.

25 g jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk

2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust lantbrödsmjöl
7½-8 dl vetemjöl

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, mjölk, salt och honung. Rör ner ljust lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa i kylskåp över natten.

Nästa dag: Sätt ugnen på 250°C


Tippa över den geggiga degen på en bakplåtsklädd plåt. Platta försiktigt ut degen med handen och skär skåror i degen.

Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 min.
 
Låt svalna på galler. Skär brödet i skårorna till lagom stora bitar. Avnjutes nybakade!

Direkt från ugnen


Brödet delat i portionsbitar


Svea tittar nyfiket på när jag lagar soppa

måndag 3 januari 2011

Snabbaste chilifisken med fyra ingredienser

Fiskgratäng på 4 ingredienser

Här är världens enklaste och snabbaste fiskgratäng. Det enda som behövs är 4 ingredienser (förutom salt och peppar). Löjligt enkelt och ändå så god. Ett bra bevis på att det inte behöver vara svårt att laga fisk.

Servera fisken med ris och lite grönt till, jag kokte broccoli och haricoverts. 

Chilifisk
400 g torsk
1 krm salt

Sås:
2 dl lätt creme fraiche
1 dl chilisås
1 krm svartpeppar
1/2 - 1 dl dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienserna till såsen i en bunke.

Lägg fisken i en ugnssäker form och salta den. Häll såsen över fisken och tillaga i ugnen i ca 20 minuter. Servera med potatis eller ris och sallad.


Direkt från ugnen!