Mustig höstgryta! |
Den här fna höstgrytan åt vi till middag igår och firade att Sveas första dagisvecka gått så bra. Jag gjorde den redan på förmiddagen, så den stod och puttrade på spisen hela dagen, vilket gjorde den fantastiskt god! Blandningen av rödvin, kalvfond, timjan, curry, trattkantareller och en massa goda rotfrukter blev väldigt mustigt och kändes höstigt värre.
Vi käkade grytan med en klick lätt creme fraich i. Så gott. Till och med Svea gillade den. Och hon somnade inte under middagen, som hon lyckades göra på förskolan mitt i lunchen i fredags ;)
Mustig köttgryta
1 kg benfritt nötkött, ex högrev eller fransyska
1 1/2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
5 dl vatten
2 dl rödvin
3 msk tomatpuré
2 tsk timjan
2 msk paprikapulver
2 tsk curry
2 lagerblad
1 tsk socker
salt
svartpeppar
3 gula lökar
2 morötter
1 squash
trattkantareller
Servera med
lätt creme fraich
kokt potatis
sallad
Gör så här
Skär köttet i fyrkanter och bryn det. Lägg över allt i en stor gryta och strö över vetemjöl. Skär vitlöken i tunna skivor och lägg i dem.
Tillsätt vatten, kalvfond, rödvin, kryddorna, tomatpuré och låt allt kok aunder lock minst en timme. Skär lök, morötter och squash i stora bitar och lägg dem i grytan. Lägg i de förvällda trattkantarellerna. Låt puttra ytterliggare ca 30 min.
Smaka av med salt och peppar och servera med en klick lätt creme fraich och kokt potatis.
Serveras med en klick lätt creme fraich Svea somnade visst under lunchen på förskolan i fredags... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar