söndag 28 november 2010

Första adventsbak

Idag är det första advent, vilket för mig betyder lussebullebak. Och givetvis provsmakning på glögg.

Jag hade köpt hem årets glögg med saffranssmak och insåg att tillsammans med lussebullar kunde det lätt bli lite väl mycket saffranssmak. Men det passade faktiskt riktigt fint ihop. Dels för att jag bara tog hälften av saffranmängden som stod på receptet (köpte en påse för lite, och upptäckte det när jag kommit hem och orkade inte gå tillbaks till affären igen) och dels för att jag inte tycker årets glögg smakar så skarp saffranssmak.

Till glöggen hade vi också den numera klassiska kombinationen pepparkaka med mögelost. Bara så gott! Men det gäller att äta upp pepparkakorna ganska snabbt, låter man de stå ett litet tag med osten på så blir de sega.

I år bakade jag lussebullar med kesella. Kan jag rekommendera. Och vill man inte dricka glögg till går det utmärkt med kaffe. Eller saft. Eller mjölk. Eller vad som helst. Dom är helt enkelt goda till allt :)

Lussebullar med saffran, 32 st
50 gram jäst för söta degar
150 g matfett
3 dl mjölk
2 dl kesella
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 ägg
2 pkt saffran (fast jagt tycker dock att ett paket räcker)
ca 12-13 dl vetemjöl

Till pensling och garnering:
1 ägg
russin

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj två plåtar el använd bakplåtspapper. Smula jästen i en degbunke.

Smält matfettet i en kastrull – häll i mjölken och låt degvätskan bli ljummen = 37 grader. Tillsätt saffran i degvätskan och rör om.

Häll den ljumma degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt och kesella. Vispa upp ägget i en redningsbägare och tillsätt det. Rör om. Arbeta ner vetemjölet till en lagom fast deg och låt jäsa övertäckt ca 30 min.

Baka ut degen till lussekatter. Tryck i russin. Låt dem jäsa övertäckta på plåt till dubbel storlek, ca 30 min.

Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda 7-8 min. Låt kallna på galler under bakduk.


Pepparkaka med mögelost

måndag 22 november 2010

Het wok och ostsmörgåsar

En väldigt het wok
Nu har jag inte många recept kvar att laga i Hungrigboken. Men woken på sidan 25 har jag fortfarande inte gett mig på, så det var dax för den.

I boken står det att man ska använda skinka, men jag hade i strimlat oxkött istället. Som woksås skulle man använda buljong från äppelskinkan på sidan 23. Jag har dock inte lagat äppelskinkan än, så därför kunde jag inte göra denna woksås. Jag fick helt enkelt ta kryddningen i egna händer!

Jag får många gånger höra att jag kryddar maten för mesigt, vilket antagligen grundar sig i att jag själv inte är så förtjust i stark mat. Denna gången tänkte jag dock överraska lite. Jag köpte en chili (vilket det inte stod att man skulle ha med i receptet). Och jag gick loss på den röda chilin. Jag gick jättemycket loss på den röda chilin. För när det sedan var dax att äta, var det som en drake sprutade eld från gommen och ner till hela tarmpartiet på mig.
Mamma, pappa och Martin tyckte det var jättegott! Själv försökte jag länge och väl, men fick lägga ner verksamheten och gå över till ostmackor istället. Det var sista gången jag gick loss på chili.

Följer man receptet från Hungrigboken behöver man dock inte oroa sig för att kryddningen blir för stark, eftersom det inte ska vara någon chili i woken. Nästa gång ska jag följa det till punkt och prick, jag lovar!

Wokade grönsaker med kött 
200 g valfritt kött
600 g blandade wokgrönsaker, jag använde mig av:
broccoli
savoykål
bambuskott
sockerärtor
vattenkastanjer
minimajs
morötter
lök
gul paprika
kinesisk svamp
böngroddar
röd chili
vitlök

Gör så här
Strimla köttet och krydda med salt och peppar. Skölj, skala och strimla grönsakerna i mindre bitar. Hacka vitlöken fint.

Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wokpanna. Lägg i grönsakerna lite i taget. Börja med de hårdaste. Tillsätt sist det strimlade köttet (och valfri mängd av chili, på egen risk). Rör hela tiden tills allt är upphettat och fått fin färg.

Servera med ris eller bulgur.


Alla ser förväntasfulla ut...





...min middag slutade så här


söndag 21 november 2010

En ny kladdis att smaska på

Vi hade middag för några kompisar i går, och till efterrätt provade jag det här receptet på en lite annorlunda kladdis, nämligen med frysta hallon i. Riktigt fint att blanda lite syrliga hallon i den annars så söta kladdkakesmeten. Tänk på att kladdkakor är, enligt mig, absolut godast när de är smaskigt kladdiga i mitten, så se till att ta ut kakan i tid från ugnen.

Jag använde kokos istället för ströbröd i min form eftersom jag tycker kokos ger lite roligare smak.

Kakan blir ganska mäktig, så det blir garanterat en bit över till söndagens Tvsoffa, och den är minst lika god dag två. Jag serverade den med vaniljglass, men det går precis lika bra att servera med vaniljsås om så önskas. Garnera gärna med lite färska hallon. Jag hade dock glömt köpa det, och min fantasi var lite begränsad (mitt kylskåpet erbjöd inte det grymmaste utbudet av garneringsattribut) så det fick bli kiwi. Fast det funkade fint det med.


Chokladhallontårta
200 g smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i hallonen så att de tinar. Lyft kastrullen från plattan.

Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med lösavtagbara kanter.

Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker. Servera med vaniljglass,

Smält smöret och blanda i de frysta hallonen

















Häll smeten i en smord form












Servera med en bit vaniljglass




fredag 19 november 2010

Rehab mat

Spagetti med köttfärssås
Jag har haft en nära-döden-upplevelse. Trodde att jag drabbats av vinterkräksjukans förbannelse, men det var nog "bara" en matförgiftning. Det började med att jag kände mig lite lätt illamående på kvällen och slutade med att jag kräkte upp hela magsäcken på natten. Det var bara till att flytta in täcke och kudde till toaletten.

Vid sådana tillfällen är man inte helt sugen på att amma sin lilla dotter. Tyvärr har hon bara bestämt sig för att hon vägrar äta från något annat än mina bröstvårtor. Efter 79:e försöket att mata med flaska var det bara till att torka sig om munnen och amma. Just då var jag inte helt kaxig.

Efter den natten mådde jag dock bättre. Av erfarenhet vet jag att det gäller att framförallt få i sig vätska, men även mat för att kurera sig så snabbt som möjligt. Synd att säga att jag var så sugen på något, men Martin lagade en riktigt god köttfärssås med knaperstekt bacon, som jag lyckades peta i mig.

Servera med färsk pasta, exempelvis spenat tagliatelle och riven parmesan på toppen.

Svårt att betygsätta den efter min myrstorlek till portion igår, så jag åt resterna av den till lunch idag, och den var riktigt fin! Sältan från baconen passar ypperligt till köttfärsen. Rekommenderas starkt!

Köttfärssås är egentligen snabbmat, men om du har tid att låta såsen stå och puttra ca 45 min på plattan innan den serveras blir den ännu godare. 


Köttfärsås med bacon
400 g nötfärs
100 g champinjoner
1 gul lök
1 paket bacon
1 paket krossade tomater
2 morötter
salt
peppar
oregano
parmesanost

Gör så här
Hacka och fräs löken. Skölj och skiva champinjonerna ganska stort. Fräs med löken. Tag champinjonerna och löken från stekpannan och klipp i baconen i små bitar i stekpannan. Knaperstek baconen och lägg de sedan på ett hushållspapper så allt överflödigt fett torkas upp.

Skala och riv morötterna grovt.

Stek köttfärsen och salta och peppra. Häll i den stekta svampen, löken och baconen samt de rivna morötterna. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Servera ed färsk pasta och riven parmesan på toppen. Så gott!

En trött Svea

onsdag 17 november 2010

Baktips för ruggiga kvällar

Nu när det börjar bli kallt och ruggigt ute tycker jag om att baka. Gärna gott bröd som man äter ljummet med en kopp te uppkrupen i soffan (fast det är klart, ljumma nybakade kanelbullar är ju inte fy skam det heller). Här är ett bröd som man bakar utan jäst. Istället använder man bikarbonat. Receptet har jag fått av min kompis Anna som bjöd mig på det en gång. 

Receptet går att förändra i det oändliga, man tar helt enkelt vad man har hemma. Här nedan finns grundreceptet, men byt ut och lägg till det som passar bäst för dina smaklökar, eller utgå från vad du har hemma i skafferiet :)

Jag hade i lingon istället för tranbär i mitt bröd, eftersom det var det jag hade hemma i frysen. Och jag brukar hoppa över både russin och katrinplommon, och istället ta solroskärnor och pumpakärnor.

Annas goda och nyttiga bröd

Del 1:
4 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
1 dl krossade linfrön
1/2 dl russin
1/2 dl tranbär
2 nävar hackade valnötter
6 torkade aprikoser
4 katrinplommon

Del 2:
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl flytande honung
4 dl naturell yoghurt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda först delarna var för sig. Blanda sedan i hop det. Degen kommer vara väldigt kletig.

Häll i en avlång smörad form och grädda i ca en timme. Ätes ljummet!


Fyllt med massor av nyttigheter




Grymt gott med ost och skinka på!

söndag 14 november 2010

Bästa fars dag presenten!

Lyxig farsdag middag!

Idag är det farsdag och det ska man ju givetvis fira. Pappa fick present av mig och min syster, och så fick han en bonuspresent; laga farsdagmiddagen själv! Visst är vi snälla döttrar ;)

Så medans pappa slavade i köket satt vi andra och läste tidningen och lekte med Svea. Precis så som det ska vara med andra ord...

Pappa lagade en kycklinggryta med ädelost och rosépeppar. Mycket krämig och god. Vill man göra ett lite slankare alternativ, så byt ut creme fraichen till en magrare sort, och späd ut matlagningsgrädden med 1 dl mjölk. Men det skulle dock aldrig min far göra.

Till efterrätt blev det ostkaka med hallonsylt, glass och grädde. Den levererades dock färdig från mataffären. Man kan ju inte begära att allt ska göras för hand.


Bernts farsdag kyckling
Receptet är beräknat för fyra personer
4-6 kycklingsfileér
150 gr gräddädelost
1 burk creme fraiche (34 %)
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 2,5 matskedar rosépeppar
svartpeppar + salt

Gör så här
Creme fraiche och ädelost (spar lite av osten) smältes på svag värme i kastrull. Smula i rosépeppar och grädde.

Sär fickor på ovandelen av filéerna och fyll dessa med resten av ädelosten. Krydda med salt och peppar.

Lägg filéerna i ugnsäker form. Häll över såsen. Sätt in i ugnen på 225 grader under ca 25 minuter. Servera med sallad, kokta morötter och broccoli samt hasselbackspotatis.
Kycklinggrytan med ädelost


Hasselbackspotatis
ca 12 - 16 potatisar av en fast sort

3 msk smör eller flytande margarin
5 msk ströbröd
Lite riven ost (valfritt)
salt och vitpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop nedertill. Ett sätt att undvika att skära itu potatisen är att lägga potatisen utanför kanten på skärbrädan sida längst från dig och sedan skära med kniven så att kniven tar i skärbrädan istället för att den delar potatisen helt. Ja, ni fattar säkert.

Lägg de "nästan" skivade potatisarna i en ugnsform, bred en liten bit smör på varje potatis. Grädda i ca 45 minuter.

Ta ut formen, sätt ugnen på grill och pensla varje potatis med smör. Strö över med ströbröd, salt och vitpeppar. Låt ströbrödet få färg. Ta ut och servera.

Hasselbackspotatisen





Sveas kusiner Valter och Alma


Hela gänget samlat!


Svea med sin moster Malin


Ostkaka till efterrätt tillsammans med en
god latte från pappas nya kaffemaskin.


fredag 12 november 2010

Potatisbullarnas andra chans!

Igår käkade vi köttbullar med potatismos. Köttbullarna gick åt, men det blev en massa potatismos över. Vad gör man med det? Känns trist och onödigt att slänga en massa mat. När jag började bläddra i Hungrigboken hittade jag recept på potatisbullar på sidan 42.

Erfarenheten från grundskolans torra, intetsägande och lite degiga potatisbullar är ju kanske inte så kulinarisk men jag gav potatisbullarna en andra chans.

Det är ju ett perfekt sätt att använda överblivet mos. Till potatisbullarna knaperstekte jag bacon, och serverade med rårörda lingon och rivna morötter.

Får säga att det bev riktigt gott! Ett mycket bra alternativ till att förvandla gårdagens middag till dagens lunch.

Givetvis hade jag gjort potatismoset efter receptet på sidan 34 i Hungrigboken. Har du fortfarande inte köpt receptboken så finns recepten här nedanför.


Potatismos
1 kg vinterpotatis (mjölig sort)
vatten och salt
ca 2 dl mjölk
ca 1 msk fett
salt
vitpeppar

Gör så här
Skala potatisen och skär den eventuellt i mindre bitar för att förkorta koktiden. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten under lock.

Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller pressa den genom en purépress.

Späd med mjölk, helst varm, lite i sänder och arbeta moset luftigt med en elvisp.

Smaksätt med matfett, salt och vitpeppar.

Potatisbullar, ca 8-10 st
5 dl potatismos
1 ägg
2 msk Majzena
salt
peppar

Panering
ströbröd

Till stekning
2 msk fett

Tillbehör
rivna morötter
rårörda lingon
stekt bacon

Gör så här
Blanda kall potatismos med ägg och Majzena. Gör 8-10 st bullar av moset och platta till dom. Vänd potatisbullarna i ströbröd.

Smält matfett i en stekpanna, lägg i potatisbullarna och stek dem på svag värme på båda sidorna. Servera med knaperstekt bacon som du lagt på hushållspapper så det onödiga fettet torkas upp.


onsdag 10 november 2010

Korv- och böngryta

Den här korv- och böngrytan hittade  jag på sidan 16 i Hungrighäftet. Det bästa med grytan är att man oftast har de flesta av ingredienser hemma. Möjligtvis behöver man köpa korven. Om man inte vill ha en vegetarisk gryta förstås.

Jag valde att ha kabanoss med smak av vitlök och cayennepappar i min gryta, vilket gav en kraftig och god smak, men de flesta rökta korvsorter passar bra. Tänk på välja en korv med hög kötthalt för ett godare resultat.

Jag lagade grytan med krossade tomater, nästa gång tänker jag prova att göra den på färska tomater istället.

En riktigt bra rätt när du vill att maten ska stå snabbt på bordet! Till min korv- och böngryta serverade jag färsk spenatpasta, en klick matlagningsyoghurt och tomater. Mums!

Under tiden som jag lagade mat lekte Svea med sin  nya leksak; en skallra man sätter fast på handleden. Ser otroligt kul ut när hon viftar med armen och inte riktigt får till vart ljudet kommer ifrån...


Korv- och böngryta
300 g korv t.ex. falu-,cabanosserkorv ellerliknande
5 stora tomater (el 1 pkt krossade/hela tomater, 500 g)
1 rödlök el 3 st salladslökar
1 msk flytande matfett
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
200 g kidneybönor (i tetrapak)
200 g majskorn (frusna el på burk)
Salt, peppar

Tillbehör
Pasta
Grönsallad
Lätt crème fraiche eller matyoghurt

Gör så här
Skär de färska tomaterna i små bitar. Skär löken i tunna klyftor el bitar.

Smält matfettet i en gryta, tillsätt lök och curry och låt fräsa utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna och tomatpuré, låt koka samman ca 10 min.

Skär korven i bitar. Tillsätt korv, bönor och majs i grytan. Låt sjuda 5 min.

Smaksätt med salt och peppar.

Lägg i korvbitarna i grytan



Svea med sin nya handskallra


tisdag 9 november 2010

Äppelkräm som mellis


Ibland har man bara så sjukt svårt att komma på bra mellanmål tycker jag. Den här äppelkrämen hittade jag på sidan 27 i Hungrig recepthäftet och blev väldigt sugen på att prova. Jag hade en massa äpplen i skafferiet som började se sina sista dagar, och det känns som jag har bakat äppelpaj var och varannan dag så det var dax att göra något nytt med de sista äpplena.

Den här krämen var löjligt enkel att göra och blev riktigt god! Jag käkade den ljummen med mjölk. I receptet står det att man ska ha en bit hel kanel, men jag som älskar kanel tycker nog att man kan ha två bitar. Den går även bra att ha som efterrätt.

Äppelkräm
¾ kg äpplen (ca 1 liter i bitar)
4 dl vatten
ca ½ dl socker
1 bit hel kanel
2 msk potatismjöl

Gör så här
Skala ev äpplena, kärna ur och skär dem i bitar.Koka upp vatten, socker och kanel. Lägg i äppelbitarna och
koka dem mjuka.

Rör ut potatismjölet i ett par msk kallt vatten. Ta kastrullen från värmen. Häll i blandningen i en fin stråle under omrörning.

Koka upp krämen på nytt och ställ åt sidan. Strö över lite socker så blir det inte skinn på ytan.

Servera den avsvalnad med mjölk.


Krämen kokar för fullt




Färdig för att ätas!






söndag 7 november 2010

Brittisk Sheperd´s pie


Svea har börjat prata en hel del, vilket är väldigt kul. Prata och prata, bebisprat så klart. Jollra kanske man ska kalla det istället. Dock har fröken inte full tidsuppfattning. Klockan halv fem i morse var hon sjukt pratsugen och ville absolut inte prata i sin spjälsäng. Så halv fem satt jag med slutna ögon och lyssnade på en pratglad tjej. Efter en halvtimme hade hon fått ur sig det hon ville få sagt och var redo för att sova lite till. Tack gode gud så somnade hon snabbt om. I en timme till, för sen var det dax att bli hungrig.

Jag fattade aldrig vad folk menade när de sa att man skulle vila mycket när man var gravid. Att njuta av att sova hela nätter (vilket man inte gjorde på slutet ändå, för man var på toan stup i kvarten). Nu fattar jag vad alla menade. Tyvärr för sent.

Det är då man uppskattar ännu mer att bli bjuden på middag. Den här klassiska receptet på Sheperd´s pie blev vi bjudna på av Martins föräldrar när vi var i stugan i dag. Pajen är gjord på lammfärs men det går ock precis lika bra att göra den på blandfärs om man hellre vill det. Som täcke har du potatismos som du sedan gratinerar i ugnen med riven ost på. Den var fantastiskt god!

Sheperd´s pie
400 g lamm- eller blandfärs
olja eller smör till stekning
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt
peppar

Potatismos
1 kg bakpotatis eller vinterpotatis
1 msk smör eller margarin
ca 1 dl mjölk
salt
peppar

Till garnering
1 1/2 dl riven ost

Gör så här
Börja med potatismoset. Skala potatisen och låt den koka tills den är mjuk. Häll bort vattnet.

Tillsätt smör eller margarin och mjölk. Kör med elvisp tills moset är slätt och fluffigt. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stek färsen i en stekpanna, stek hälften åt gången.

Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, worcestershiresås, basilika och oregano.

Låt köttfärsen koka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut köttfärssåsen i en smord ungsfast form. Täck med moset och strö riven ost överst. gratinera tills osten fått färg, ca 10 minuter.

Serveras med en god sallad.

Den smarriga pajen


En pratglad tjej

tisdag 2 november 2010

Namngivnivning för Svea!


I söndags hade vi namngivning för Svea. Så nu heter hon officiellt Svea Viola Jönsson. Svea efter min farmor, Viola efter Martins mamma och mormor. Och Jönsson fick det bli efter att vi kommit överens om att välja det efternamn som var minst vanligt i Sverige. Jönsson visade sig ligga på 16:de plats bland vanligaste efternamnen, och Svensson på 9:de plats... Så det var bara att ge sig för min del.

Vi valde att bara ha den närmsta släkten med, så det blev en liten tillställning. Svea var grym hela dagen och strålade på sitt bästa humör. 

Vi hade lagat lite snittar som vi bjöd på när alla kom, därefter blev det porterstek med potatis, morötter, ärtor och blomkål och den sjukt goda såsen som hör till. Efterrätten bestod av en Sveatårta med blåbär och hallon.

Tunnbrödssnittar
Mjukt tunnbröd
Renost
Röd paprika
Rökt hamburgerkött

Gör så här
Bre renost på tunnbrödet. Täck brödet med det rökta hamburgerköttet och strö över hackad paprika. Rulla ihop tunnbrödet på längden och skär till snittar. Sätt fast med en tandpetare, garnera med paprika eller gurka.


Gömda oliver
200 gram lagrad riven ost (förslagsvis västerbotten eller parmesan)
100 gram smör
2 dl vetemjöl
28 st oliver

Gör så här

 Blanda ost, smör och mjöl till en deg. Tillsätt äggvita om degen blir för torr. Forma till kulor och grädda i 15 minuter 200 grader. Superlätt och sjukt gott!


Tunnbrödsrullar och gömda oliver


 Porterstek

Receptet för 6 personer

Ingredienser
1-1,5 kg benfritt  nötkött
1 flaska porter
½ - 1 dl outspädd osötad svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
1 stor gul lök

Sås:
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Tillbehör 
kokta morötter
kokt blomkål
kokta ärtor
kokt potatis
svart vinbärsgelé

Gör så här
Häll porter, saft, soja + alla tillbehör i gryta och koka upp en lag. Lägg i köttet och koka 1 – 1 ½ timme. Vänd köttet en gång.

Tag upp köttet, sila såsen och red den med mjöl o grädde.

MUMS!

Porterstek med tillbehör


 Sveatårta

14 bitar

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackad sötmandel

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

1 dl färska hallon
1 dl färska blåbär
Gör så här
Sätt ugnen på 150°.

Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken.

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.

Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på hackad mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden med vaniljsockret och bären. Lägg ihop bottnarna med bärgrädden emellan.

Tårta med stork




Stolta föräldrar med Svea
                        


                                                                                                                                                                                   

Svea nöjd och glad!
 











Alma stod för musik-underhållningen



Svea mellan kusinerna Valter och Alma