Jag fattade aldrig vad folk menade när de sa att man skulle vila mycket när man var gravid. Att njuta av att sova hela nätter (vilket man inte gjorde på slutet ändå, för man var på toan stup i kvarten). Nu fattar jag vad alla menade. Tyvärr för sent.
Det är då man uppskattar ännu mer att bli bjuden på middag. Den här klassiska receptet på Sheperd´s pie blev vi bjudna på av Martins föräldrar när vi var i stugan i dag. Pajen är gjord på lammfärs men det går ock precis lika bra att göra den på blandfärs om man hellre vill det. Som täcke har du potatismos som du sedan gratinerar i ugnen med riven ost på. Den var fantastiskt god!
Sheperd´s pie
400 g lamm- eller blandfärs
olja eller smör till stekning
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt
peppar
Potatismos
1 kg bakpotatis eller vinterpotatis
1 msk smör eller margarin
ca 1 dl mjölk
salt
peppar
Till garnering
1 1/2 dl riven ost
Gör så här
Börja med potatismoset. Skala potatisen och låt den koka tills den är mjuk. Häll bort vattnet.
Tillsätt smör eller margarin och mjölk. Kör med elvisp tills moset är slätt och fluffigt. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stek färsen i en stekpanna, stek hälften åt gången.
Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, worcestershiresås, basilika och oregano.
Låt köttfärsen koka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut köttfärssåsen i en smord ungsfast form. Täck med moset och strö riven ost överst. gratinera tills osten fått färg, ca 10 minuter.
Serveras med en god sallad.
Den smarriga pajen
En pratglad tjej |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar