I söndags hade vi namngivning för Svea. Så nu heter hon officiellt Svea Viola Jönsson. Svea efter min farmor, Viola efter Martins mamma och mormor. Och Jönsson fick det bli efter att vi kommit överens om att välja det efternamn som var minst vanligt i Sverige. Jönsson visade sig ligga på 16:de plats bland vanligaste efternamnen, och Svensson på 9:de plats... Så det var bara att ge sig för min del.
Vi valde att bara ha den närmsta släkten med, så det blev en liten tillställning. Svea var grym hela dagen och strålade på sitt bästa humör.
Vi hade lagat lite snittar som vi bjöd på när alla kom, därefter blev det porterstek med potatis, morötter, ärtor och blomkål och den sjukt goda såsen som hör till. Efterrätten bestod av en Sveatårta med blåbär och hallon.
Tunnbrödssnittar
Mjukt tunnbröd
Renost
Röd paprika
Rökt hamburgerkött
Gör så här
Bre renost på tunnbrödet. Täck brödet med det rökta hamburgerköttet och strö över hackad paprika. Rulla ihop tunnbrödet på längden och skär till snittar. Sätt fast med en tandpetare, garnera med paprika eller gurka.
Gömda oliver
200 gram lagrad riven ost (förslagsvis västerbotten eller parmesan)
100 gram smör
2 dl vetemjöl
28 st oliver
Gör så här
Blanda ost, smör och mjöl till en deg. Tillsätt äggvita om degen blir för torr. Forma till kulor och grädda i 15 minuter 200 grader. Superlätt och sjukt gott!
Tunnbrödsrullar och gömda oliver |
Porterstek
Receptet för 6 personer
Ingredienser
1-1,5 kg benfritt nötkött
1 flaska porter
½ - 1 dl outspädd osötad svart vinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
1 stor gul lök
Sås:
5 msk vetemjöl
2 dl grädde
Tillbehör
kokta morötter
kokt blomkål
kokta ärtor
kokt potatis
svart vinbärsgelé
Tillbehör
kokta morötter
kokt blomkål
kokta ärtor
kokt potatis
svart vinbärsgelé
Gör så här
Häll porter, saft, soja + alla tillbehör i gryta och koka upp en lag. Lägg i köttet och koka 1 – 1 ½ timme. Vänd köttet en gång.
Tag upp köttet, sila såsen och red den med mjöl o grädde.
MUMS!
Porterstek med tillbehör |
Sveatårta
14 bitar
100 g rumsvarmt smör1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackad sötmandel
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl färska hallon
1 dl färska blåbär
Gör så här
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen toppigt. Strö på hackad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden med vaniljsockret och bären. Lägg ihop bottnarna med bärgrädden emellan.
Tårta med stork |
Stolta föräldrar med Svea |
Svea nöjd och glad! |
Alma stod för musik-underhållningen |
Svea mellan kusinerna Valter och Alma |
Vilken fin bild på familjen Jönssson/Svensson!
SvaraRadera