Höstig köttgryta |
Både soppan och grytan blev riktigt goda, men min personliga favorit var efterrätten. Har aldrig gjort en så enkel och ändå så god efterrätt. Rekommenderas starkt!
Kantarellsoppa
1 liter färska kantareller, ca 500 g
1 gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl torrt vin
7 dl vatten
1 1/2 msk kantarellfond
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
Gör så här
Ansa och skär svampen i mindrebitar. Skala och finhacka löken.
Fräs lök och svamp i smör i en gryta. Rör i mjölet och häll på vinet. Låt koka 2 min.
Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min. Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Kantarellsoppa |
Höstgryta
750 g benfri högrev
2 msk smör
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 lagerblad
2 hackade vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
2 gula lökar
1 palsternacka
400 g champinjoner
1 bit kålrot, ca 300 g
1 purjolök
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
3 msk hackad timjan
Gör så här
Skär köttet i bitar, ca2x2 cm. Bryn dem i smör i en stor gryta. Salta och peppra.
Tillsätt vatten så det nästan täcker köttet, lagerblad, vitlök och buljongtärning. Låt koka under lock ca 30 min.
Skala och skär lök, palsternacka, kålrot och champinjoner i bitar. Lägg de i grytan och koka ytterligare 15 min, eller tills rotfrukterna känns mjuka.
Skiva purjolöken och lägg ner den i grytan. Rör ner vetemjöl ut blandat med lite vatten, grädde, soja och timjan. Låt koka 5 min.
Srvera med pressad potatis och haricoverts!
Lägg i rotfrukterna och svampen |
Låt grytan koka länge så den blir riktigt mustig |
Servera med pressad potatis |
Alla tyckte det var gott! |
Martin och Svea var nöjda |
Glasstårta
2 1/2 dl vaniljvisp
1 marängbotten250 kesella kvarg jordgubb&lime
bär till garnering
Gör så här
Vispa vaniljsåsen. Lägg marängbotten i en form med lösavtagbar kant. Bred över kesellan och fördela vaniljvispen överst. Ställ i frysen ett par timmar innan servering. Tag ut ca 20 min innan den skall ätas. Garnera med bär.
Glasstårtan garnerad med blåbär och hallon |
Jonas och Martin är sugna på efterrätt :) |
Mums! |
Alice och Ludvig kom bra överens! |
Härligt, hösten är en fin årstid.
SvaraRaderaHärligt!!! Vilken inspiration!
SvaraRaderaVad smarriga och härliga recept! Gillar att det är stegför stegbilder till dem! Ser enkelt o gott ut! Snygga bilder! Fotar du själv?! :-)
SvaraRaderaVeronica, Gotland
Ska testa soppan! Lät underbar. Kul att få se Svea! Såå fin!
SvaraRaderaJag gillar att laga mat på hösten, det finns så många härliga råvaror då!! Svamp, rotfrukter, äpplen, päron och såå vacker att duka med färggranna löv, äpplen, rönnbär (fast iår finns inga hos oss), nypon...Blev genast sugen på en mustig köttgryta..
SvaraRaderaJapp, det är jag själv som fotar, kallar mig själv hobbyfotograf ;)
SvaraRaderaEfterrätten ska jag absolut prova. Lagom svårighetsnivå för min del ;)
SvaraRadera