söndag 19 februari 2012

Söndagsstek efter pulka och skridskor

Söndagsstek med massa gott i
I söndags var det helt underbart väder, så vi packade skridskorna och pulkan och åkte på utflykt. Det blev en hel eftermiddag med sol, snö och en massa pulkåkning för Svea. Hon var lyrisk!

När vi kom hem, jag med lagom frysta tår eftersom jag fortfarande inte insett att man borde ha ett par fodrade skor ute i snön, tände vi en brasa och jag lagade en väldigt god sönsdagsstek. Sen somnade vi alla tre i soffan väldigt tidigt den kvällen....

Ungsstekt karré med smålökar och vin
1 1/2 kg benfri fläskkarré i bit
500g steklök
3 morötter
4 vitlöksklyftor
l tsk rosmarin
3 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 kvistar persilja
2 msk honung
2 dl torrt vitt vin
3 msk konc kycklingfond
5 dl vatten

Vitlökscreme
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
tabasco
olivolja
salt, svartpeppar

kokt potatis till servering
 
Gör så här
Krydda fläskkarrén med l tsk salt och 2 krm peppar. Skala steklök, morötter och vitlök. Skär morötterna i grova bitar.
 
Bryn köttet runt om i 1 msk olivolja i en gryta som tål ugnsvärme. Tag upp köttet på ett fat. Häll två msk olivolja i grytan. Lägg i steklöken och morötterna och stek i ca 3 min.
Sätt ugnen i 175 grader.

Lägg tillbaks köttet i grytan. Tillsätt rosmarin, lagerblad, svartpepparkorn, persilja, vitlöksklyftor, lagerblad, honung, vin, fond och vatten. Låt allt koka upp.

Lägg på ett lock och låt allt efterstekas  i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
Köttet är färdigt när det har en innertemperatur på 80-85 grader.

Vitlökscreme
Blanda creme fraich med två pressade vitlöksklyftor och några droppar tabasco. Servera köttet med vitlökscremen och kokt potatis och broccoli.




Martin åker skridskor och Svea pulka

Fikapause!

Vill åka mer!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar