torsdag 27 maj 2010

Premiärmatlagning!



Då var premiärmatlagningen över! Jag bestämde mig för att gå in för matlagningen ordentligt, och menyn bestod av Köttfärsspett med Bulgursallad (sid 12), Tzatziki (sid 45) samt Matbullar (sid 43).

I receptet står det att man kan använda antingen, nöt, bland eller lammfärs till spetten. Jag valde svensk lammfärs. Jag trädde mina avlånga lammfärsköttbullar på dubbla grillspett, vilket underlättade när man skulle vända på dom i ugnen.

Till bulgursalladen använde jag mig av stora bulgurn så det blev lite mer tuggmotsånd i salladen. Bulguren kokade man i krossade tomater, men jag var tvungen att även hälla på vatten, annars hade det bränts vid. Jag glömde ha i torkad mynta i dressingen, men det blev väldigt gott ändå!

Den stora utmaningen bestod i att baka brödet, eftersom jag nyligen flyttat till en lägenhet som har gasugn, vilket innebär att det bara kommer värme underifrån. Hur får då bullarna färg på ovansidan?

Degen gjorde jag med 1 dl havregroddar och 1 dl rågmjöl, och bytte ut två dl vetemjöl mot grahamsmjöl, därefter resten vetemjöl. Som socker använde jag brödsirap. Jag penslade bullarna med ett ägg och toppade de med blått vallmöfrön. Efter 10 min i ugnen (som det står i receptet om man väljer att baka brödbullar) hade de fortfarande inte fått en gnutta färg. Men när jag vände på dom hade de så klart en massa färg på undersidan. Det var bara en sak att göra, vända alla brödbullarna upp och ner. Och vips, så fick de färg även på ovansidan.

Känner mig dock skeptisk till gasugn.

När jag serverade maten la jag lite roccolasallad i botten, därefter la jag på bulgursalladen, som jag sedan toppade med två stycken vitlöksoliver inköpta i Malaga, Spanien av min pojkvän som är pilot och hade köpt med sig en massa godsaker när han flög där senast. Mums!

Här kommer recepten till min smaskiga torsdagsmeny;

Köttfärsspett
400 g nöt-, lamm el blandfärs
1/2 gul lök
1 dl kryddgrönt el 2 tsk torkade (timjan, oregano)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar
12x2 grillspett

Hacka lök och kryddgrönt och blanda med färs och de andra kryddorna. Forma avlånga köttbullar och trä de på dubbla grillspett. Stek dem i 250 grader i ca 10-15 min och glöm inte att vrida de några gånger så de får fin färg.

Bulgursallad
2 dl bulgur
1 pkt krossade tomater, 500 g
1 tsk salt
1 dm purjolök
2 tomater
1/2 gurka eller grön paprika
1 knippa persilja

Koka bulguren i de krossade tomaterna med salt. Blanda under tiden till en dressing:

1/2 dl kallpressad oliv eller rapsolja
1/2 krm kajennpeppar
saften av 1/2 citron
1 msk torkad mynta

Häll dressingen över den avsvalnande bulguren och blanda sist i de hackade grönsakerna.

Tzatziki
2 dl matyoghurt
1-2 vitlökar
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 gurka

Skölj och riv gurkan grovt. Lägg den i en sil och låt vätskan rinna av. Blanda under tiden övriga ingredienser och sist i med gurkan.

Matbullar ca 24 st

50 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
1/2 msk salt
2 msk socker, honung el sirap
1/2 dl flytande matfett
1 dl grahamsmjöl el vetegroddar
1 dl grovt rågmjöl
1 liter vetemjöl

Dekoration
Pensla med 1 ägg el 2 msk filmjölk
Vallmofrön eller sesamfrön

Smula jästen i en bunke och häll över 37 grader varmt vatten el mjölk. Blanda i salt, socker, matfett, grahams- och rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.

Häll ut degen på mjölat bord och arbeta degen lite till. Dela därefter degen i 2 delar. Rulla ut varje del till en längd, som du skär i 12 bitar. Välj vilken form du vill ha på dina bullar, jag valde avlånga.

Låt bullarna jäsa 30 min övertäckta med en handduk. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bullarna samt strö på dekoreringen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

3 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Det låter smaskens! Det ska bli kul att följa dina kulinariska resor! Från vilken bok kommer recepten? Finns det fler? Var köper jag den?
    Hälsn
    Maggan

    SvaraRadera
  2. Halloj!

    Ser kalasgott ut, kommer att följa dig med spänning.
    Det är ju precis som i filmen Julie & Julia

    Hälsningar

    Conny

    SvaraRadera
  3. Kul att ni vill följa mina matäventyr, med allt från vardagsmat till festmåltider! Kommer med största sannolikhet även bjuda på en hel del misstag, som ni säkert kan lära er något av :)

    Recepten kommer från receptboken "Mat för familjen" som du kan beställa på www.hungrig.nu via webshopen. Kanonbra receptbok för 50 kr som jag varmt rekommenderar!

    Martina

    SvaraRadera