måndag 5 december 2011

Julgodistillverkning i dagarna två

Blev en hel del godis gjort i helgen. Kylskåpet svämmar över av
Wienernougat, Rocky Road,Daimtryffel och Godaste kolorna.
Då har den årliga julgodistillverkningen gått av stapeln. Camilla och Tilda kom hem till oss i fredags. Efter middagen, som för i år bestod av spagetti och köttfärssås istället för den traditionsenliga korv med bröd menyn vi annars brukar hålla oss till, satte vi igång med julbaket.

Som tur var hade vi bestämt att Camilla och Tilda skulle sova över, för det tog sitt tag. När klockan var strax innan midnatt gav vi upp, och fortsatte därefter lördagfm efter frukost med att slå in alla förbaskade kolor, wienernougatbitar och doppa tryfflar i kakao.

Man är glad att man bara gör julgodis en gång om året, då hinner man glömma hur mycket jobb som faktiskt ligger bakom varje liten godisbit som man glatt stoppar i munnen.

Nyheten för i år var Daimtryffel, som blev sjukt god och rekommenderas varmt. Missen i år blev att vi hoppade över att rosta den flagna mandeln till Wienernougaten. En klar miss. Och det var endast av ren lathet att vi inte gjorde det.

Här nedan finns alla goda recepten samlade. Enjoy!

Svea och Tilda roade sig på egen hand under tiden som vi bakade

Daimtryffel
Daimtryffel
Ca 40 bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50%
1 dl kesella
2 msk cognac eller likör
100 g Daim
Kakao

Gör så här
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och smält den i grädden. Rör i kesellan och cognacen. Låt smeten kallna i kylen (eller ute) i ca en 1/2 timme.

Hacka Daimen och rör ner den. Häll smeten i en form, 10x15 cm och låt stelna i kylen i ca 1 timme. Skär i bitar och pudra med kakao. Förvara kallt.

Wienernougat
Wienernougat
100 g  flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad

Gör så här
Klä en form, 20x20 cm med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Låt den svalna.
Smält chokladen och nougaten i ett vattenbad. När den smält helt, blanda ordentligt och rör ner den rostade mandeln försiktigt.

Häll smeten i formen med bakplåtspapper. Låt den stå minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, ca 1,5x3 cm. Slå gärna in dom i folie.

Rocky road

Rocky Road
600 g mörk choklad
2 påsar Dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
Smält chokladen på låg värme i vattenbad. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Häll smeten i en plåt, ca 3 cm tjockt lager och låt stelna i kylskåpet (eller utomhus - det är ju vinter!).

När kakan stelnat, skär upp den i lagom stora bitar.

Godaste kolorna
Godaste kolorna
18 msk sirap
18 msk smör
6 msk mjöl
30 msk socker
6 msk kakao

Gör så här
Häll alla ingredienser i en gryta och koka 9-10 min. Rör hela tiden.

Häll smeten på smörpapper och skär kolorna när smeten stelnat. Vira in i smörpapper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar