söndag 18 december 2011

Tips för att imponera på sina kollegor. Eller andra.

Juligt och garanterat smaskigt

Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton, och det är dax att börja förbereda sig för lite ledighet. En hit som alltid går hem är att överraska sina kollegor på jobbet med att ta med en hembakad kaka till fikat, såhär sista dagarna innan jul.

Då ligger du garanterat på plus när du kommer tillbaks. Den här kakan är en riktigt god och julig variant av cheesecake som alla kommer gilla. Och har du redan gått på ledighet, så baka den ändå och bjud kompisarna istället. Eller familjen. Eller ät upp den själv.

Jag följde receptet, förutom att jag tog då mer av apelsinskalet för starkare smak Och så lite, lite salt i botten. Och så bytte jag ut apelsin mot blodapelsin för att det är godare.

Apelsin- och pepparkakscheesecake

100 g smör eller margarin
30 pepparkakor

Fyllning
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl socker
3 ägg
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft

Topping
2 dl crème fraiche
1/2 dl florsocker
1 apelsin
pepparkakor

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.

Smält matfettet och låt det svalna lite. Mixa eller stöt pepparkakorna. Rör ner matfettet i pepparkakssmulorna. Bred ut det i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Ställ in formen mitt i ugnen och grädda i 10 minuter.

Blanda ihop ost och socker. Rör ner ett ägg i taget och till sist apelsinskal och saft. Bred ut smeten på pepparkaksbotten. Ställ in formen mitt i ugnen och grädda ca 30 minuter. Låt kakan kallna.

Rör ihop crème fraiche och florsocker. Bred ut detta på kakan och garnera med apelsinskal och pepparkakssmulor.


Svea kollar in havet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar