fredag 16 december 2011

Kycklingnuggets och rosmarinpotatis till helgen

Serveras med en ljuvlig ingefärasås!
Här är en riktigt bra helgrätt! Hemmagjorda kycklingnuggets med örtig potatis, ingefärasås och morot&apelsinsalsa. Så gott!

Istället för att fritera kycklingnuggetsen så panerar man med corn flakes och bakar dom i ugnen. resultatet blir väldigt krispigt och extremt  mycket mer fettsnålt.

Rätten är inte alls särskilt svårt att göra. Man kanske kan tycka att det är lite pill med att panera alla kycklingbitarna. Har man inte tillräckligt med tålamod så kan man ju använda hela kycklingfiléer eller kycklingklubbor istället, så går det lite snabbare.

Riktigt bra att man kan stoppa in både potatisen och kycklingen i ugnen samtidigt, eftersom de ska vara inne på samma temperatur. Så lagar det sig själv och man har tid för annat under tiden.

Apelsin&morots salsan passar utmärkt nu i förkylningstiderna, då den är fullproppad med vitaminer och vitlök :)

Och såsen innehåller färsk ingefära som också passar utmärkt i dessa snuvtider.

Receptet har jag tagit från min Lägerhandbok, där det finns en massa goda, enkla och bra recept. Gå in på http://www.lagerliv.nu/ så kan du läsa mer om boken.

Och potatisreceptet kommer från Het Potatis! En recept- och inspirationsbok som min kollega Eleonor Schutt varit med och tagit fram. Kokboken innehåller en mängd bra potatisrecept och bjuder på en massa inspiration. Och den är helt gratis!

Beställ ditt exemplar av Het Potatis! Du betalar endast frakt och expeditionsavgift.
http://www.het-potatis.se/

Krispiga kycklingnuggets
4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
1/2 burk Kesella 10%
1 msk dijonsenap
corn flakes

Ingefärasås
3 dl gräddfil
1 dl mango chutney
ca 1 msk färsk riven ingefära

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingfiléerna i lagom stora bitar och krydda bitarna med salt och peppar. Blanda kesellan med senapen. pensla blandningen på kycklingbitarna och rulla därefter bitarna i krossade corn flakes. 

Lägg kycklingbitarna i en smord form och stek de i ugnen tills de är klara, beroende på storleken på dina bitar (ca 20-30 min).

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
Kyckling nuggets
Rostad Örtig Potatis
500 g potatis, gärna någon liten med skal
150 g morötter
2 st gula lökar
10 st vitlöksklyftor
1 kruka färsk rosmarin
olivolja/rapsolja
salt
svartpeppar

Gör så här
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta potatisen och skala morötterna och dela dem i stavar. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Klipp rosmarin i centermeterstora bitar.

Blanda alla ingredienser, ringla över olja och salta och peppra. Tillaga i ugnen tills potatisen har en innertemperatur på 96 grader (ca 30 min).

Servera med morot & apelsinsalsa.

Morot & apelsinsalsa
4 morötter
2 apelsiner
1-2 vitlöksklyftor
sweet chilisås
olivolja
Gör så här
skala och riv morötterna grovt. Skala apelsinerna och skär de i lagom stora bitar. Pressa vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser med lite olja och sweet chilisås.
Rostad, örtig potatis

Svea hjälper till med disken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar