tisdag 18 oktober 2011

Kantarellpaj och äppelbröd - en utsökt höstkombination

Ljummen kantarellpaj med västerbottenost
Mer höst än såhär blir det knappt. Grått, blåst och ösregn. Då gäller det att tända mycket ljus, och försöka hitta mysfaktorn i allt det gråa. Och att laga och äta god mat är ju ett sätt som jag tycker är en humörshöjare :)

Nu när det är kantarellernas högtid gäller det verkligen att frossa i dessa delikata godbitar. Och vem kan motstå en ljummen kantarellpaj med västerbottenost, som serveras med ett hembakat äppelbröd med svenska äpplen? Inte jag i alla fall. Går ju inte ens att deppa över vädret då.

Pajskal

1,5 dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl fullkorn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
0,5 msk vatten

Fyllning
300-400 g färska kantareller eller 200 g förvällda kantareller eller köpta i konservburk
25-50 g smör att steka i
1 st gul lök
3 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm finmalen vitpeppar
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
100 g (3 dl) riven ost t.ex. västerbottenost

Gör så här:
Pajdegen
Börja med pajdegen. Låt smöret bli rumsvarmt. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter.

Mät upp mjölet och lägg i en bunke. Tillsätt smöret och vattnet.
Kör gärna med elvisp med degkrokar eller matberedare till en jämn smet. Man kan också arbeta ihop degen för hand med fingertopparna, då kan det vara bra att dela smöret i mindre bitar först.

Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna.
Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.

Pajfyllningen:
Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet.

Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn. Rör med en sked snabbt ihop med crème fraiche till en jämn smet.

Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Servera med sallad och nybakat äppelbröd!

Äppelbröd 2 st
5 dl siktat dinkelmjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1½ tsk salt
4 tsk bikarbonat
2 rivna äpplen
2 msk honung
9 dl youghurt naturell

Gör så här
Ugn 175°
Smöra och bröa (jag använde bakplåtspapper) två avlånga formar på 1½ liter.

Blanda alla torra ingredienser.
Skala och riv äpplena på den grövsta sidan. Blanda dem med honung och youghurt.

Häll över de torra ingredienserna och blanda.

Fördela den kladdiga degen i formarna. Grädda längst ner i ca 1 tim och 20 min.
Täck ev med folie de sista 15-20 minuterna. Stjälp upp ur formarna och låt svalna på galler under bakduk.

Nybakat äppelbröd


                                                            En utsökt höstkombination!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar