tisdag 25 oktober 2011

Potatisens dag!

Idag är det Potatisens Dag!

Potatisens dag infaller alltid den 26 oktober. Då är potatisen skördad och tillgången är god. Tanken är att potatisen ska firas i hela landet. Potatisakademien hoppas att alla vill fira med att äta potatis denna dag.

Potatisakademien som har sitt säte i Alingsås bildades 2008 för att värna om potatisen. Varje år delas det Stora Potatispriset ut i samband med akademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars.
Akademiens motto är "För potatisen i tiden". 2009 införde de Potatisens Dag.
Potatisakademien verkar bland annat för att:
  • Främja kunskapen om potatis, Solanum Tuberosum, genom utbildning och information
  • Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper
  • Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö- och näringsmässiga betydelse
  • Värna om potatisen i ett historisk och kulturellt perspektiv.
Det finns ju en mängd olika sätt att äta potatis på. Sveas favvis är potatismos, medan jag nog lägger min röst på hasselbackspotatis. Fast ungsrostad klyftpotatis med ett gott grillspett är ju aldrig fel, se recept nedan. Det som är så bra med denna rätt är att du kan lägga allt på en långpanna och tillaga i ugnen. Lätt som en plätt. Och så himla gott!

Ungsrostad potatis
1 kg fast medelstor potatis (10-12 st)
vatten med salt
olja
gourmetsalt
färska el torkade örtkryddor ex timjan el rosmarin

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C Skala potatisen och skär i stora klyftor på längden. Lägg dem i kokande, lätt saltat vatten och koka ca 4 min.

Låt dem rinna av i ett durkslag och lägg potatisklyftorna i en långpanna. Ringla över olja.
Ställ in långpannan i övre delen av ugnen 20-25 min. Vänd potatisen med en stekspade en gång under stekningen.

Salta, gärna med gourmetsalt och strö ev över färska eller smulade örtkryddor.

Grillspett
grillpinnar
valfri korv, berälna 75-100 g /port
paprikor i olika färger
champinjoner
rödlök
rapsolja

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C. Lägg grillspett av trä i vatten en stund. Skär korv och grönskaer i lagom stora bitar. Trä upp på dubbla  grillpinnar (så är det lättare att vända dem). Pensla spetten med olja. Stek i ugnen ca 15-20 min, vris dem några gånger under tillagningen.


Ungsrostad potatis med färska örter och grillspett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar