söndag 20 november 2011

Mycket fin helggryta efter inskolning på förskola

Mustig höstgryta!
Svea har börjat på förskolan. Lilla tjejen har blivit stor! Första veckans inskoning är genomförd och det är en veckas inskolning kvar. Allt har gått finfint. Jag hade blivit varnad att man ska ge förskolan tre dagar, innan första förkylningen kommer. Men vi fick faktiskt vänta hela fyra dagar.Det går även vattenkoppor på Sveas avdelning, så det är väl bara att invänta fler godbitar. "The house of germs" var det någon som nämde... Nåväl, än så länge har det gått kalas och Svea stortrivs.

Den här fna höstgrytan åt vi till middag igår och firade att Sveas första dagisvecka gått så bra. Jag gjorde den redan på förmiddagen, så den stod och puttrade på spisen hela dagen, vilket gjorde den fantastiskt god! Blandningen av rödvin, kalvfond, timjan, curry, trattkantareller och en massa goda rotfrukter blev väldigt mustigt och kändes höstigt värre.

Vi käkade grytan med en klick lätt creme fraich i. Så gott. Till och med Svea gillade den. Och hon somnade inte under middagen, som hon lyckades göra på förskolan mitt i lunchen i fredags ;)

Mustig köttgryta
1 kg benfritt nötkött, ex högrev eller fransyska
1 1/2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
5 dl vatten
2 dl rödvin
3 msk tomatpuré
2 tsk timjan
2 msk paprikapulver
2 tsk curry
2 lagerblad
1 tsk socker
salt
svartpeppar
3 gula lökar
2 morötter
1 squash
trattkantareller

Servera med
lätt creme fraich
kokt potatis
sallad

Gör så här
Skär köttet i fyrkanter och bryn det. Lägg över allt i en stor gryta och strö över vetemjöl. Skär vitlöken i tunna skivor och lägg i dem.

Tillsätt vatten, kalvfond, rödvin, kryddorna, tomatpuré och låt allt kok aunder lock minst en timme. Skär lök, morötter och squash i stora bitar och lägg dem i grytan. Lägg i de förvällda trattkantarellerna. Låt puttra ytterliggare ca 30 min.

Smaka av med salt och peppar och servera med en klick lätt creme fraich och kokt potatis.


Serveras med en klick lätt creme fraich


Svea somnade visst under lunchen på förskolan i fredags...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar