måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag!

Idag är det kanelbullens dag!

Det innebär att man ska äta kanelbullar, minst en och gärna fler. Jag har dock inte bakat kanelbullar själv. Men ätit desto fler :)

Hembakningsrådet har ett riktigt klassiskt recept på kanelbullar, som finns nedan. Passa på att baka och frossa i bullar idag. Det är ju bara en dag om året man kan göra det med gott samvet, och den dagen är just idag!

Titta gärna på Hembakningsrådets hemsida http://www.hembakningsradet.se/ för fler goda baktips!

Klassiska kanelbullar
24 bullar


Ingredienser:
75 g smör, rumsvarmt
7 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vit baksirap eller strösocker
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1/2 pkt, 25 g jäst för söta degar
2 1/2 dl fingervarm mjölk, 37 grader

Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
2 msk strösocker eller råsocker Flor
1 msk kanel
1/2 msk ströbröd

Penlsing:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker, hackad mandel eller strössel

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser och låt det bli rumatempererat.

2. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinen eller i en degbunke.

3. Mät upp 7 dl av vetemjölet (spara 1/2 dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, kardemumma och msulad jäst. Häll på mjölken.

4. Arbeta degen kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25x50 cm.

6. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen (Ströbrödet gör att inte fyllningen rinner ut). Bred den över degen.

7. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd plåt.

8. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlsocker, mandel eller strössel.

10. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar