söndag 5 december 2010

2:a adventscheesecake med juliga smaker

Andra advent idag. Och nedräkningen har börjat. Om exakt en vecka vid den här tiden sitter vi på vår balkong på Teneriffa och njuter :) Ska bli så skönt att slippa kylan och slasket i en vecka. Sola, bada och äta gott.
 
Så nu gäller det att vara huslig, för sen tar jag en veckas paus från allt köksbestyr.Vad ska man då baka för något juligt denna andra advent? Lussebullarna bakades ju förra söndagen.

Saffranscheesecake med pepparkaksbotten. Låter bara så gott. Det fick det bli. Och den var lika god som det lät.


Ingredienser
180 g pepparkakor
75 g smör
4 dl crème fraîche
3 ägg
1 msk citronsaft
1/2 dl socker
lite raspat citronskal
1/2 g saffran (ett kuvert)
pudersocker

 
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren, tillsätt smöret och blanda. Tryck ut kaksmulorna i en form med lösavtagbar kant och ställ den kallt en stund i kylen. 


Vispa ihop crème fraîche med socker, saffran och ägg. Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal. Häll det i formen och grädda kakan i 20–25 minuter eller tills den stelnat. 



Saffranssmeten ovanpå pepparkaksbottnen












Färdiggräddad












Den gick åt snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar