måndag 27 december 2010

Överbliven julskinka i paj

Efter att ha ätit julmat tre dagar i rad, så känns det som det snart växer julmat ur öronen på mig. Det är helt enkelt dax att äta något annat. Men fortfarande är kylskåpet fullt med julskinka.

Varför inte laga till en paj där man kan hacka ner julskinkan och blanda med annat man hittar i kylskåpet? Sagt och gjort. Givetvis kan man byta ut skinkan mot kalkon, eller göra den helt vegetarisk om man hellre vill det.

Pajdegen gjorde jag med kesella, så pajen inte blir en kaloribomb som den lätt kan bli annars. Jag blandade mjölk och matlagningsgrädde till äggstanningen, men man kan göra den helt på mjölk om man vill ha en ännu magrare variant.

Pajen blev i alla fall väldigt god. Ett tips när man ska äta paj är att låta den stå en stund efter du tagit ut den ur ugnen. Kan vara svårt när man är vrålhungrig, men den blir så mycket godare att äta om den är lite ljummen istället för brännhet.

Paj med överbliven julskinka

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
75 g smör eller margarin (gärna flytande)
1 dl kesella

Fyllning
200 g julskinka
200 g champinjoner
1/2 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk

Gör så här
Börja med pajdegen. Mät upp mjöl och salt i en skål. Lägg i det kylskåpskalla margarinet och blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ungssäker form och ställ kallt.

Gör fyllningen under tiden. Skölj och skiva champinjonerna. Stek i lite margarin och tillsätt en pressad vitlök. Tag bort från värmen och fräs den sköljda och skivade purjolöken i lite fett. Hacka ner skinkan i mindre bitar. Vispa äggen, matlagningsgrädden och mjölken i en bunke. Tillsätt salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajdegen i ca 10 min.

Strö över 1 dl riven ost i botten på pajen. Lägg därefter i kalkonbitarna och sedan lök- och champinjonfräset ovanpå. Avsluta med 1 dl riven ost och häll på äggstanningen.

Ställ in ugnen i ca 25 min. Serveras ljummen med en god sallad.

Ett annat sätt att äta julskinka på




Svea sitter i sin matstol och väntar
på en smakportion av majspuré

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar