lördag 4 december 2010

En gammal 80-tals klassiker

Flygande Jakob
Idag hittade jag ett recept på en riktig gammal 80-tals klassiker. Flygande Jakob. En festlig lördagsrätt för ett gäng år sen. Var ju bara tvungen att laga den, för att smaka om den är lika god nu, som  man tyckte då.

Rätten uppfanns på 70-talet av Ove Jacobsson. Han jobbade i flygbranchen, därav namnet Flygande Jakob.

När man läser innehållet i receptet kan man bli lite konfunderad; kyckling, banan, bacon, jordnötter, chilisås och grädde låter det närmast äckligt. Och sen är varm banan lite speciellt. Antingen älskar man det, eller avskyr man det.

Jag tillhör den första kategorin (har blivit upplärd av min kompis Anna att även gilla banan på pizzan).

Men det händer något i ugnen. För smakerna passar perfekt ihop.

Tycker man att 3 dl grädde är lite väl mastigt, kan man köra med en lite lättare variant. Jag hittade en grädde som var vispbar med 26% fett, istället för 40 % fett som den vanliga grädden är.

Vilken grädde man än väljer, så rekommenderar jag att man lagar till den här bortglömda rätten. Så på med lite Rick Astley musik, spreja upp fontänluggen och luta dig tillbaks till år 1987 och njut av din Flygande Jakob.

Flygande Jakob
4 port
1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
4 st bananer
rikligt med italiensk salladskrydda
200 g knaperstekt bacon
200 g jordnötter
3 dl grädde
3 dl chilisås


Gör så här
Smörj en ungssäker form. Vispa grädden tillsammans med chilisåsen.


Stek kycklingfileérna eller dela den grillade kycklingen i mindre delar. Fördela kycklingbitarna i formen.

Dela bananerna i slantar och lägg över kycklingen.Strö på rikligt med italiensk salladskrydda. Häll till sist över chiligrädden.

Sätt in formen i mitten av ugnen i 225 grader, ca 20 minuter.

Under tiden steker du baconen till knapriga bitar. Lägg de sedan på hushållspapper så onödigt fett rinner av.


Häll på jordnötter och bacon precis innan servering, och servera med ris.


Färdig!














Svea provar sin pappas mössa. Lite stor än så länge


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar