onsdag 8 december 2010

Traditionell julgodistillverkning

2 kg julgodis ;)
Jag och min kompis Camilla har som tradition att träffas och göra julgodis varje år (hoppade dock över förra året eftersom Camilla fick förhinder, hon födde nämligen barn då). För varje år blir vi lite bättre, och kommer på något smart att införa till nästkommande år.

Vi har till exempel börjat med en korv-med-bröd paus i halvtid. Ett mycket smart inlägg, så man inte äter sig mätt på julgodiset och därefter mår illa (vilket vi givetvis redan provat).

Att börja i tid är en annan sak vi lärt oss, eftersom det oftast tar längre tid än man tror. Och att laga julgodis till midnatt är sådär kul. Sista timmen blir lite väl lång då.

Sist men inte minst har vi insett att det gäller att begränsa sig. Så detta året gjorde vi bara tre sorter, vilket var mer än tillräckligt. Blev typ två kg godis per person ändå. Vi försöker alltid testa lite nya recept, både kolan och wienernogaten var nykomlingar för i år. Rocky road har vi gjort förut, men det är världens godaste julgodis så den får dispens. 

I korv med bröd pausen fick Svea smaka päronpuré för första gången. Bilden nedan talar för sig själv, lite skeptisk men hon gillade det!

Wienernogat
250g Nougat
125g Mörk choklad
100g Rostade mandelflagor

Gör så här:
Rosta mandeln i en torr stekpanna i ett par minuter. Låt svalna. Smält nougat och choklad. Jag smälte på svag effekt i micron. Blanda nougat/chokladblandningen med mandel och häll upp i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper ( ca 20x20cm). Låt stelna i kylskåp och skär sedan upp i bitar. Njuuuuut!

Smaskig wienernogat












Rocky road 
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter


Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller i micron på svag värme. Blanda samtliga ingredienser. nFyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Världens godaste  rocky road













Chokladlkola
18 msk sirap
18 msk smör
6 msk mjöl
30 msk socker
6 msk kakao

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en gryta ock koka ca 9-10 min. Rör hela tiden.
Häll smeten på smörpapper och skär kolorna när de stelnat. Vira in i smörpapper. 


Ljuvliga kolor




 








Svea provar päron för första gången

1 kommentar: