söndag 20 februari 2011

Suverän middag med yogauppvisning

Lyxig middag!
Igår var vi på middag hemma hos min syster med familj. Finn stod för menyn samt tillagningen, vilken var briljant som alltid. Ungsstekt hel kyckling med ljummen potisallad och en yoghurtdressing med bland annat stjärnanis i. Pannacottan till efterrätt var gjort på Kesella vanilj, vilket gav den en lite syrligare smak än vanlig pannacotta, som oftast innehåller mycket mer grädde. Temat var "slanka linjen" och maten kändes väldigt lätt och fräsch. Jag ger Finn fem tummar upp för en suverän middag!

Och syster får fem tummar upp för det trevliga sällskapet :)

Finn använde en jättegod olivolja i matlagningen som som är direktimporterad från Spanien. Olivoljan är ekologiskt framtagen och en extra jungfrulig olja. Inga bekämpningsmedel eller handelsgödsel används. Man kan läsa mer om den här: http://www.casa-acequia.se/oliver/oljan

Svea hade fullt upp med all uppmärksamhet från kusinerna Alma och Valter. Hon bjöd på en "försöka-krypa-men-har-inte-riktigt-knäckt-nöten" show för oss alla. Värsta yogapasset med både positioner som kobran, hunden och näst intill hvudstående...

Ungstekt hel kyckling med äpple, lök och citron
1 hel färsk kyckling
1 äpple
1 citron
1 gul lök
olivolja
vitlök
oregano
salt
peppar

Gör så här
Fyll kycklingen med äppelbitar, lökbitar och citronbitar så kycklingen blir helt full. Gnugga kycklingen med oregano, rivet citronskal, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.

Lägg den fyllda kycklingen på en ungsfast och ställ in i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och låt kycklingen stå i ugnen tills kycklingsaften är helt klar.

Fylld kyckling som var väldigt saftig och smakrik


Ljummen potatissallad
Tag all sallad du har hemma, exempelvis
babyspenat
ruccolasallad
vanlig sallad
broccoli
purjolök
tomat
rostad pumpa och solrosfrön
färsk oregano
persilja
1 kg mandelpotatis

Dressing
vitvinsvinäger
olivolja
vitlök
mortlad stjärnanis
salt
peppar
apelsinsaft

Gör så här
Råstek mandelpotatisen i olja på hög värme. Skölj och hacka ner all sallad. Rosta fröna i en stekpanna och blanda ner i salladen. Rör ner dressingen i salladen och lägg därefter på den råstekta potatisen. Strö över färsk oregano och persilja på toppen.

Dressing: Blanda alla ingredienser och mixa med en stavmixer. Tänk på att ta lagom med stjärnanis, man vill inte att dressingen ska smaka för mycket julafton...

Ljummen potatissallad med en massa gott i


Sås
3 dl Grekisk yoghurt
lite majonäs (för tt runda av smaken)
honung
2-3 coctailtomaterfruktköttet från passionsfrukterna över pannacottan.
1 vitlök
1/2 kruka färsk oregano
salt
peppar

Gör så här
Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Servera till kyckling och salladen. Mums filibabba!


Kesella pannacotta
1 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
250 g Kesella med vaniljsmak

Jordgubbssallad
250 g färska jordgubbar
2 passionsfrukter


Gör så här
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i grädden. Låt svalna något. Blanda i Kesellan. Fördela i små glas och ställ i kylen för att stelna minst 3 timmar.

Fördela skurna jordgubbar och fruktköttet från passionsfrukterna över pannacottan innan du serverar. Ljuvligt!

Vaniljpannacotta med jordgubb- och passionsfruktssallad




Alla tyckte maten var supergod


Svea gör yogapositionen Kobran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar