torsdag 26 maj 2011

Sjömanstorsk och tänder

Sjömanstorsk

Svea har fått en tand. Det fick hon faktiskt redan för en månad sen, och vi har sen dess väntat med spänning på att detta riskorn ska få lite vänner. Men de lyser med sin frånvaro. Bara en endaste liten tand som syns.

Med tandläkarens rekommendationer i bakhuvudet har vi börjat att borsta Sveas tänder, eller tand...varje morgon och varje kväll. Detta moment gillar hon och har redan försökt ta sig friheten att stå för tandborstningen helt själv...

Under tiden som Svea borstade tänderna gjorde jag igår en sjukt god fiskrätt som kallas Sjömanstorsk. Grytan har en ganska rökig smak tack vare chipotlepaste, en krydda jag inte använt tidigare, som man hittar i taccohyllan. Jag gillar rätter som är allt-i-ett, precis som den här. Servera med ett gott bröd till och bara njut :)

4 portioner, 45 min
Sjömanstorsk
500 g torsk (helst MSC-märkt)
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
200 g champinjoner e
150 g rökt sidfläsk
1 broccolihuvud
olivolja
1 burk hela tomater, à 400 g
1 burk cocktailtomater, à 400 g
2 1/2 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
600 g fast potatis, skalad och skivad
2 morötter, skalade och skurna i bitar
1-2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
1 tsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
2 salladslökar
bladpersilja

Gör så här
Skala och skiva lök och vitlök. Dela svampen i bitar, strimla fläsket och skär broccolin i buketter.
Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök, vitlök, svamp och fläsk tills löken mjuknat. Tillsätt tomaterna, buljong, vin, potatis, morötter, chipotlepaste, timjan, salt och peppar.

Låt småkoka under lock till potatisen börjar mjukna. Tillsätt broccoli och fisk och sjud tills fisken vitnat och är genomkokt. Strö över strimlad salladslök och hackad persilja. Servera gärna med bröd att suga upp den goda buljongen med.

Perfekt allt-i-ett gryta


Svea försöker borsta sin tand själv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar