söndag 1 maj 2011

Härlig vårkväll med grillning

 


Då var valborg över med allt vad det innebär. Helgen bjöd på riktigt fint grillväder, vilket jag och några kompisar utnyttjade till max. Vi grillade fantastiskt goda kycklingspett, champinjonspett samt sparris och halloumi. Till detta hade vi en grym potatissallad och nybakat brytbröd. Efterrätten bestod av blåbär/björnbärspaj med vaniljsås. Snacka om att man blev mätt. Och oj så gott.

Teriyakimarinad
 0,75 dl japansk soja
1 msk ljus vinäger
1 msk strösocker eller brun farin
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 msk riven ingefära
1 msk raps- eller olivolja

Gör så här
Rör ihop marinaden, blanda i det som ska marineras och ställ i kylen.
Kött och fågel 2 timmar eller mer i kylen, fisk, skaldjur och grönsaker 1-2 timmar. Rumstemperera och torka av ytan före grillning. Salta helst efter grillning.

Brytbröd
50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
5 dl vatten, fingervarmt
1 äggula
2 tsk salt
1 l vetemjöl
4 dl grahamsmjöl

Gör så här
Lös jästen i en degbunke och klicka i smöret, äggulan och saltet. Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt med elvispensdegkrokar eller hushållsmaskin. Låt jäsa i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 20-25 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna tätt ihop på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Strö över mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.



Väljäst deg


Nybakat brytbröd


Svea med sin kompis Estelle


Marie, Shaun, Jenny och Magnus njuter i solen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar