söndag 26 juni 2011

Traditonell midsommar

I år blev det traditionellt midsommarfirande :)

Midsommarafton firade vi i år i stugan med nära och kära. Och det var en mycket lyckad midsommar. Trots att vädret (som det är 9 gånger av 10 under midsommarafton i Sverige) var lite för kallt, blåsigt och även bjöd på ett par regnskurar dukade vi långbord utomhus och käkade sill och potatis. Sen tittade solen fram ordentligt ett tag, och vi körde kubbturnering på ängen.

Efter denna kraftansträngning passade det fint med en midsommartårta. Jag hade bakat "Gurras midsommartårta" med extra allt. Har aldrig hört någon som inte gillar den. Världens enklaste, godaste, snabbaste och onyttigaste tårta. Allt i ett med andra ord.

Till kvällen flyttade vi in långbordet och åt varmrökt lax med färskpotatissallad och romsås. Och givetvis jordgubbar och glass till efterrätt.

Vi var 8 vuxna, 4 barn och en hund sammanlagt i stugan. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum, är det inte så det heter?

Gurras Midsommartårta

8 portioner, 30 minuter + 1 timme


Midsommartårta med extra allt
5 dl vispgrädde
1/2 tub O'hoj kolasås på tub
2 marängbottnar
2 l jordgubbar
5-10 Maryland Cookies (alt havreflarn)
8 stora marshmallows eller 16 små

Gör så här:
Vispa grädden och blanda med kolasåsen.

Lägg upp en marängbotten på ett tårtfat. Dela hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Mosa dem lite med händerna och fördela ovanpå marängbotten.

Toppa med ett lager kolagrädde. Hacka kakorna grovt och skär stora marshmallows i mindre bitar. Fördela hälften av kakorna och marshmallowsen ovanpå grädden och lägg på den andra marängbotten. Tryck till lätt, det ska gå sönder lite grand.

Bred ut kolagrädde ovanpå och kring sidorna på tårtan. Dela resten av jordgubbarna och placera i en hög mitt på. Strö över resten av kaksmulorna och marshmallowsen.
Ställ in i kylen och låt stå i minst en timme

Sveas kusiner Alma och Valter

Midsommartjejerna Alma och Svea

Svea försöker lära sig att göra en krans...

...hon jobbar hårt på det...

...men som vanligt slutar det med att hon äter upp blommorna istället

Kubbturnering på ängen

Givetvis var det jordgubbar till efterrätt

Svea bekantar sig med Neo

1 kommentar: