onsdag 4 januari 2012

Nytt år - nya löften i köket!

Nytt år betyder nya utmaningar. Runt jultider blir det alltid (i alla fall för mig) väldigt mycket animalsik mat så som skinka, korv, köttbullar, lax, sall...
En av mina utmaningar i år ska vara att äta mer vegetarisk mat, både för miljön och hälsans skull.

Jag invigde år 2012 med att göra en vegetarisk risotto med kantareller och broccoli som huvudingredienser, och den blev inte alls dum.

Risotton ska vara krämig när den är färdig, känns den för torr så späd med mer het buljong.

Servera med en klick matyoghurt på toppen och råa morotsbitar vid sidan om. Yammy!

Risotto med svamp och broccoli 4 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g svamp
3 dl arborioris
1 msk olivolja
7 dl grönsaksbuljong
250 g broccoli
1-2 dl parmesanost
salt
peppar
2 tsk färsk timjan

Serveras med
matlagningsyoghurt
råa morötter

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Rensa svampen och skär den i bitar. Fräs lök, svamp och ris i oljan. Späd med het buljong, lite i taget så riset hinner suga upp vätskan innan du späder med ytterliggare.

Koka i ca 20 minutan lock. Risotton ska bli mjuk och krämig.

Skölj och del abroccolin i mindre buketter, och tillsätt broccolin när det återstår ca 5 min av koktiden. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. garnera med färsk timjan.

Risotto ska vara krämig och len i smaken

Svea får en puss vid vår tistel av sin pappa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar