söndag 12 september 2010

Chévreöverbakade rödbetor, kasslergratäng och knäckig äppelpaj

Idag var det söndagsmiddag hos mina föräldrar på Ramgränd. Mamma stod för förrätten, pappa för huvudrätten och jag för efterrätten :)

Familjen Axelsson kom och betygsatte maten, vilken fick full pott.

Valter, Finn och Alma spanar på Svea


Svea tittar storögt på sin kusin Alma


En trött Svea med mig



Chévreöverbakade rödbetor

Rödbetorna är riktigt fina nu, och då passar den här förrätten utmärkt att göra.

Ingredienser
1 kg rödbetor
400 g chévre
150 g pinjenötter
0,5 dl flytande honung
2 msk olivolja
flingsalt

Tillbehör
roccolasallad

Gör så här
Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten på medelvärme i ca 25 min. Stick en gaffel i en rödbeta, om den trillar av är de klara. Koka de stora något längre.

Lägg rödbetorna att svalna i kallt vatten. Skrapa av skalet och skär dem i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnsform.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ringla olivolja över rödbetorna och strö över flingsalt. Smula över chévre och ringla över rikligt med honung. Avsluta med ett lager av pinjenötter.

Ställ in formen högt upp i ugnen och låt grädda tills osten har smält och pinjenötterna fått en fin gyllenbrun färg (ca 10 min).

Tag ut och servera rödbetorna tillsammans med rocculasallad.

Strö över chevreosten över de kokta rödbetorna...




... och därefter pinjenötter och honung




Servera med rocculasallad överst1


Kasslergratäng

En gratäng där du blandar i både ris, kassler och sås i en och samma form. Enkelt och smidigt. Vispgrädden kan bytas ut mot matlagningsgrädde för ett lite magrare alternativ. Hoppa då över att vispa upp grädden.


Ingredienser
300 g färska champinjoner
1 burk ananas i bitar
5 dl grädde
1 dl chilisås
200 g riven ost
600 g kassler
1 dl jordnötter
1 dl klippt persilja

Gör så här
Koka riset enligt förpackningen, och låt det svalna. Lägg det avsvalnade riset i en smord ugnsform.

Skiva och stek champinjonerna i smör. Krydda med salt och peppar.

Strimla kasslern och lägg den tillsammans med svampen över riset. Häll av spadet på ananasen och fördela över.

Vispa grädden och blanda i chilisåsen och ost. Krydda med svartpeppar och oregano. Var sparsam med salt, eftersom både jordnötterna och kasslern är salta!

Häll blandningen över och gratinera i 225 grader i 20 min. Strö över persilja och nötter precis innan servering. Lägg jordnötterna i en skål vid sidan om. Servera med en god sallad.

Först ris, sen strimlad kassler och stekta champinjoner

 
Klippt persilja  på toppen, och så färdig att äta!


Servera med en god sallad till

 
Knäckig äppelpaj


Den här knäckiga äppelpajen är fantastiskt god men smakar förstås extra bra gjord på äpplen från den egna trädgården. Är dina äpplen inte färdiga än, kan jag rekommendera Discovery-äpplen till pajen. Lagom syrliga och goda!

Ingredienser
6 äpplen
150 gram smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
kanel

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och rör ihop med alla andra ingredienser förutom äpplena. Dessa skalar du, kärnar ur, skivar och lägger i en smord ugnssäker form. Strö över kanel.

Täck sedan med smeten och baka pajen i ugnen i ca 30 minuter. Serveras ljummen med vaniljvisp.

Riktigt god äppelpaj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar