onsdag 15 september 2010

Dagens svampskörd!


Idag har vi varit ute i Martins stuga och plockat svamp. Hittade både kantareller, trattkantareller och karl johan svamp. Vädret var perfekt och det slutade med en hel del svamp.
Efter att ha rensat svampen förvällde jag den. Istället för att göra en klassisk svampstuvningsmacka, gjorde jag svampcrepes. Så gott! Särskilt när man har slitit för svampen själv.

Crepesen gjorde jag efter receptet på sidan 42 i Hungrigboken.


Svea tog en tupplur då jag plockade svamp
















Crepes
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 + 1 msk flytande matfett
riven ost att strö över

Svampstuvning
blandad förvälld svamp
flytande matfett
mjöl
grädde + mjölk
salt
peppar

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken.

Vispa i äggen och 2 msk av fettet. Smält ca 1 msk fett i en stekpanna. Häll i ett tunt lager smet och sänk värmen på plattan. Beräkna ca 3/4 dl smet till en pannkaka.

När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda på andra sidan. Rör om då och då så inte mjölet sjunker till botten.

Svampstuvning:
Smält matfett i en kastrull och häll på dina svampar. Stek i ca 2 minuter, strö sedan på vetemjöl och späd med grädde utblandat med mjölk till önskad tjocklek på stuvningen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll pannkakorna med svampstuvning, rulla ihop och strö på riven ost. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 15 min, eller tills osten smält. Mums!

Stek svampen i en kastrull



 Fyll crepsen med svampstuvning



 Strö på riven ost


                      
                  Gratinera i ugnen 



Färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar