söndag 26 september 2010

Godaste fisksoppan och toscakaka till efterrätt

Det här är godaste fisksoppan! Måste bara lagas. Och den är så enkel att göra att det inte går att misslyckas med den. Man kan variera fisksorterna, jag brukar blanda torsk, lax och  kräftstjärtar eller färska räkor. Såååå god. Hemmagjord aioli och vitlöksbröd till. Sen kan du inte andas på någon annan ;)

Jag lagade den till mina föräldrar och familjen Axelsson. Till efterrätt bakade jag en toscakaka, vilket är en vanlig sockerkaka med ett knäcktäcke. Kakan bakas i ugnen i två omgångar, så täcket karamelliseras och får den knäckiga ytan.

Fisksoppa till middag



 Toscakaka till efterrätt




Godaste fisksoppan med aioli

400 fisk, gärna blandad sort
100 g champinjoner
2,5 dl djupfrysta ärtor och morötter
1 gul lök
margarin
6 dl färdig fiskbuljong
200 g lätt creme fraiche
2 tsk tomatpuré
2 msk ketchup
paprikapulver
timjan
lagerblad
salt
200 g skalade räkor

Gör så här
Fräs lök och svamp. Späd med buljong, tomatpuré och ketchup. Tillsätt grönsaker, kryddor och låt sjuda ca 5 minuter.

Tillsätt fisken och sjud ytterligare 5 minuter. rör i creme fraiche och räkor. Smaka av.

Aioli

1/2 dl lätt creme fraich
1/2 dl majonäs
vitlök

Gör så här
Blanda creme fraiche och majonäs. pressa i vitlök efter tycke och smak. klicka aiolin i den varma soppan.


Lax och torskblandning till soppan



Kräftstjärtar




Vitlöksbröd

1 baguette
vitlök
smör

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär baguetten i skovor. Pressa ner vitlök i smöret och blanda väl. Bre på vitlökssmöret på baguettbitarna och sätt in i ugnen. tag ut när brödet fått färg i kanterna. servera till soppan.


Vitlöksbröd




Alla gillade fisksoppan!




Toscakaka
125 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Glasyr
75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån



Gör så här

Sätt ugnen på 175°.
Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret.

Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.

Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda
ca 1 minut.

Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Låt kakan svalna i formen.


  

Toscakaka



 
Alma o Valter tyckte dock att Svea var roligare än middagen... 









1 kommentar:

  1. Hej

    Jag har gjort äppeltosca. Som din Toscakaka fast man petar ner äppelklyftor i sockerkakssmeten. Blir lite syrligt till det söta!

    SvaraRadera