måndag 6 september 2010

Fisk med frasigt täcke och ratatouille

Det frasiga täcket på den här fisken blev suveränt gott. Rätten finns på sidan 22 i Hungrigboken. Jag använde Allerum Extra lagrad ost till täcket som gav en mycket god smak. Tänk dock på att du behöver ha en matmixer för att göra det här täcket.

Fisksorten jag valde att använda var styckfryst torskfilé vilket var smidigt och gott.

Jag gjorde dubbel sats av ratatouillen, vilket blev en otrolig mängd ratatouille! Men jag ska laga lasange i veckan, och tänkte då ha ett lager ratatouille mellan köttfärsen istället för bechamelsås.


Fisk med frasigt täcke

500-600 g färsk eller fryst fisk av t ex lax, torsk, kolja, sej
1 tsk salt
2-3 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 bit hårdost, ca 50 g
2 skivor vitt bröd
1 knippa persilja
1 tsk dragon
50 g matfett, mjukt

Ett frasigt täcke gör fisken extra spännande. Fisken bakas i ugnen medan potatisen kokar. Till fisken serveras en fransk grönsaksröra, ratatouille, som blir en god sås till.

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Skölj de färska fiskfiléerna eller skär det något tinade fiskblocket i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken på ett smort, ugnssäkert fat, salta och droppa över pressad citron.

Det frasiga brödtäcket gör man lättast i en matberedare med kniven monterad. Börja med vitlöken. Tillsätt sedan osten i bitar, därefter torrt vitt bröd i bitar, persilja och dragon. Hacka alltsammans och tillsätt till sist det mjuka matfettet.

Fördela blandningen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15-20 min.

Torskfilé täckt med ost-, bröd och persiljetäcke innan det ska in i ugnen












Ratatouille

2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 squash
1 aubergine
2 msk flytande matfett
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 lagerblad
1-2 tsk timjan
2 pkt krossade tomater á 500 g
Salt, peppar

Gör så här

Skala och hacka löken. Klyv, kärna ur, skölj och strimla paprikorna. Skär squash och aubergine i bitar.

Hetta upp matfettet i en gryta och fräs grönsakerna utan att de får färg. Tillsätt pressad vitlök, pressad citron och kryddor.

Slå på de krossade tomaterna och låt småputtra under lock minst30 min. Mot slutet av koktiden kan man ta av locket och låta ratatouillen koka ihop.

Smaka av med salt och peppar.


Ratatouille kokar för fullt

1 kommentar: