tisdag 5 april 2011

Goda tomatsåsen med det lilla extra



Ibland är det verkligen det lilla extra som kan göra det. Som till exempel att servera din pasta med lite färsk roccula och toppa med en god nyriven parmesanost. Kan rädda vilken sönderkokt pasta och bränd pastasås som helst.

Den här pastan med tomatsås blev dock verken bränd eller överkokt. Bara väldigt smarrig. En helt vanlig tomatsås, som fått stå och koka för sig själv i ca en timme. Hur enkelt som helst. Det sägs att en tomatsås blir godare ju längre den kokar, och det tror jag är väldigt sant.

Om man vill kan man steka lite bacon eller sidfläsk och blanda i på slutet. 

Ingredienser
3 burkar hela tomater
3 st gula lökar
5 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 st lagerblad
1 msk socker
1.5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk balsamvinäger
3 msk färsk oregano (el 1 msk torkad)

Gör så här

Skala och finhacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme i en stor gryta. Löken ska svettas och få lite färg, men inte bli bränd. Häll ner tomater, lagerblad, socker, salt, peppar och vinäger.
Låt allt koka under lock på låg värme i ca 1 timme. Såsen kokar samman och blir ganska tjock och trögflytande.
Dra av grytan från plattan och smula ner torkad eller finhackad färsk oregano i grytan. Låt såsen dra ytterligare 15 minuter innan den serveras. Såsen går utmärkt att frysa in.



Svea är för tillfället extremt snabb att krypa till leksakslådan och öppna den helt själv


Riven färsk parmesan på toppen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar