söndag 14 november 2010

Bästa fars dag presenten!

Lyxig farsdag middag!

Idag är det farsdag och det ska man ju givetvis fira. Pappa fick present av mig och min syster, och så fick han en bonuspresent; laga farsdagmiddagen själv! Visst är vi snälla döttrar ;)

Så medans pappa slavade i köket satt vi andra och läste tidningen och lekte med Svea. Precis så som det ska vara med andra ord...

Pappa lagade en kycklinggryta med ädelost och rosépeppar. Mycket krämig och god. Vill man göra ett lite slankare alternativ, så byt ut creme fraichen till en magrare sort, och späd ut matlagningsgrädden med 1 dl mjölk. Men det skulle dock aldrig min far göra.

Till efterrätt blev det ostkaka med hallonsylt, glass och grädde. Den levererades dock färdig från mataffären. Man kan ju inte begära att allt ska göras för hand.


Bernts farsdag kyckling
Receptet är beräknat för fyra personer
4-6 kycklingsfileér
150 gr gräddädelost
1 burk creme fraiche (34 %)
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 2,5 matskedar rosépeppar
svartpeppar + salt

Gör så här
Creme fraiche och ädelost (spar lite av osten) smältes på svag värme i kastrull. Smula i rosépeppar och grädde.

Sär fickor på ovandelen av filéerna och fyll dessa med resten av ädelosten. Krydda med salt och peppar.

Lägg filéerna i ugnsäker form. Häll över såsen. Sätt in i ugnen på 225 grader under ca 25 minuter. Servera med sallad, kokta morötter och broccoli samt hasselbackspotatis.
Kycklinggrytan med ädelost


Hasselbackspotatis
ca 12 - 16 potatisar av en fast sort

3 msk smör eller flytande margarin
5 msk ströbröd
Lite riven ost (valfritt)
salt och vitpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.

Skala potatisen. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop nedertill. Ett sätt att undvika att skära itu potatisen är att lägga potatisen utanför kanten på skärbrädan sida längst från dig och sedan skära med kniven så att kniven tar i skärbrädan istället för att den delar potatisen helt. Ja, ni fattar säkert.

Lägg de "nästan" skivade potatisarna i en ugnsform, bred en liten bit smör på varje potatis. Grädda i ca 45 minuter.

Ta ut formen, sätt ugnen på grill och pensla varje potatis med smör. Strö över med ströbröd, salt och vitpeppar. Låt ströbrödet få färg. Ta ut och servera.

Hasselbackspotatisen





Sveas kusiner Valter och Alma


Hela gänget samlat!


Svea med sin moster Malin


Ostkaka till efterrätt tillsammans med en
god latte från pappas nya kaffemaskin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar