fredag 12 november 2010

Potatisbullarnas andra chans!

Igår käkade vi köttbullar med potatismos. Köttbullarna gick åt, men det blev en massa potatismos över. Vad gör man med det? Känns trist och onödigt att slänga en massa mat. När jag började bläddra i Hungrigboken hittade jag recept på potatisbullar på sidan 42.

Erfarenheten från grundskolans torra, intetsägande och lite degiga potatisbullar är ju kanske inte så kulinarisk men jag gav potatisbullarna en andra chans.

Det är ju ett perfekt sätt att använda överblivet mos. Till potatisbullarna knaperstekte jag bacon, och serverade med rårörda lingon och rivna morötter.

Får säga att det bev riktigt gott! Ett mycket bra alternativ till att förvandla gårdagens middag till dagens lunch.

Givetvis hade jag gjort potatismoset efter receptet på sidan 34 i Hungrigboken. Har du fortfarande inte köpt receptboken så finns recepten här nedanför.


Potatismos
1 kg vinterpotatis (mjölig sort)
vatten och salt
ca 2 dl mjölk
ca 1 msk fett
salt
vitpeppar

Gör så här
Skala potatisen och skär den eventuellt i mindre bitar för att förkorta koktiden. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten under lock.

Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller pressa den genom en purépress.

Späd med mjölk, helst varm, lite i sänder och arbeta moset luftigt med en elvisp.

Smaksätt med matfett, salt och vitpeppar.

Potatisbullar, ca 8-10 st
5 dl potatismos
1 ägg
2 msk Majzena
salt
peppar

Panering
ströbröd

Till stekning
2 msk fett

Tillbehör
rivna morötter
rårörda lingon
stekt bacon

Gör så här
Blanda kall potatismos med ägg och Majzena. Gör 8-10 st bullar av moset och platta till dom. Vänd potatisbullarna i ströbröd.

Smält matfett i en stekpanna, lägg i potatisbullarna och stek dem på svag värme på båda sidorna. Servera med knaperstekt bacon som du lagt på hushållspapper så det onödiga fettet torkas upp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar