söndag 7 november 2010

Brittisk Sheperd´s pie


Svea har börjat prata en hel del, vilket är väldigt kul. Prata och prata, bebisprat så klart. Jollra kanske man ska kalla det istället. Dock har fröken inte full tidsuppfattning. Klockan halv fem i morse var hon sjukt pratsugen och ville absolut inte prata i sin spjälsäng. Så halv fem satt jag med slutna ögon och lyssnade på en pratglad tjej. Efter en halvtimme hade hon fått ur sig det hon ville få sagt och var redo för att sova lite till. Tack gode gud så somnade hon snabbt om. I en timme till, för sen var det dax att bli hungrig.

Jag fattade aldrig vad folk menade när de sa att man skulle vila mycket när man var gravid. Att njuta av att sova hela nätter (vilket man inte gjorde på slutet ändå, för man var på toan stup i kvarten). Nu fattar jag vad alla menade. Tyvärr för sent.

Det är då man uppskattar ännu mer att bli bjuden på middag. Den här klassiska receptet på Sheperd´s pie blev vi bjudna på av Martins föräldrar när vi var i stugan i dag. Pajen är gjord på lammfärs men det går ock precis lika bra att göra den på blandfärs om man hellre vill det. Som täcke har du potatismos som du sedan gratinerar i ugnen med riven ost på. Den var fantastiskt god!

Sheperd´s pie
400 g lamm- eller blandfärs
olja eller smör till stekning
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt
peppar

Potatismos
1 kg bakpotatis eller vinterpotatis
1 msk smör eller margarin
ca 1 dl mjölk
salt
peppar

Till garnering
1 1/2 dl riven ost

Gör så här
Börja med potatismoset. Skala potatisen och låt den koka tills den är mjuk. Häll bort vattnet.

Tillsätt smör eller margarin och mjölk. Kör med elvisp tills moset är slätt och fluffigt. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Stek färsen i en stekpanna, stek hälften åt gången.

Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, worcestershiresås, basilika och oregano.

Låt köttfärsen koka 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bred ut köttfärssåsen i en smord ungsfast form. Täck med moset och strö riven ost överst. gratinera tills osten fått färg, ca 10 minuter.

Serveras med en god sallad.

Den smarriga pajen


En pratglad tjej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar