fredag 25 mars 2011

Blueberry cheesecake på våffeldagen


Idag är det våffeldagen. Då ska man ju klämma i sig våfflor som bäst. Jag bakade dock inte våfflor idag, utan gjorde istället en lite annorlunda cheescake till fikat.

Hittade receptet i en tidning och var bara tvungen att prova den.

Kakan blev ljuvlig. Väldigt bastant dock, så du kan inte äta för mycket av den. En sån här kaka räcker till mellan 7 och 10 portioner. Kanske inte en kaka om du går på diet, men ack så god!

Passa på att baka den nu i helgen och njut i vårsolen med en god kopp kaffe :)

Ingredienser

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Svea sitter i en egen stol på ett café och fikar majskrokar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar