tisdag 29 mars 2011

Marinerad plommanspäckad karré


Svea har äntligen lärt sig krypa ordentligt, och hon far fram som en tok överallt. Väldigt roligt, fast helt plötsligt inser man lugnt man hade det innan... Det har hunnit bli en hel del blåmärken, och fler lär det bli. Inser även att det är hög tid att säkra hemmet. Exempelvis våra gardinstänger, som vi väldigt smidigt tejpade upp när vi flyttade in. En mycket smart lösning då, men kanske inte lika smart nu.

Idag kom vi tillbaks från Halmstad, efter att ha hängt där i några dagar. Pappa är som vanligt kocken som skämmer bort oss med en massa god mat, medan mamma passar Svea.

Pappa bjöd idag på en klassiker från "mormors kök". Något som jag aldrig lagat förr, men som jag helt klart kommer att laga. Köttet blev väldigt saftigt eftersom det låg i en marinad först, och fick en mycket god smak. Och det bästa av allt - att det sköter sig själv i ugnen. Se dock till att du har en matlagningstermometer innan du sätter igång, då det underlättar bedömningen när köttet är färdigt.

Till detta gjorde han ugnsrostade rotfrukter och hade en massa goda tillbehör. Mums.

Ingredienser
1 1/2 kg hel fläskkarré
200 g  torkade katrinplommon
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Marinad
1 msk flytande honung
1/2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
2 msk olja

Gräddsås
3 dl sky + buljong
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk malen ingefära
1 tsk soja

Gör så här
Gör hål i köttet med en smal vass kniv och tryck in plommonen där. Klappa in salt och peppar runtom hela karrén.


Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet på en ugnssäker form och pensla på marinaden på köttet. Stick in en köttermometer. Sätt in i ugnen och stek tills innertemperaturen är 80-85 grader. Ta tillvara på stekskyn.

Häll skyn och buljong, sammanlagt 3 dl, i en kastrull och låt koka upp. Blanda vetemjöl och grädde. Häll i det under omrörning. Låt såsen sjuda 5 minuter. Blanda i malen ingefära och soja, smaka av med salt och peppar.

Låt köttet vila ca 15 minuter innan det skärs upp i skivor. Servera med ugnsrostade rotfrukter och en god sallad.

Andra goda tillbehör är lingon, inlagd gurka och stekta champinjoner.



 Äntligen dax att plocka fram solbrillorna för vårsolen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar