tisdag 13 juli 2010

Kåldolmar med nypotatis!

Idag kände jag mig riktigt huslig och lagade kåldolmar med brunsås, nypotatis och sommarmorötter! Inte varje dag man lagar till en sådan här svensk klassisk maträtt! Men nu när man har semester har man ju faktiskt tid till det ( i alla fall när vädret inte är till ens belåtenhet). Att laga kåldolmar är både lite tidskrävande och pysslande, så det gäller att ha en skopa tålamod... Man får även vara med på att alla kåldolmarna inte blir lika estetiskt vackra. Men de blev goda!

Efterrätten blev desto enklare; svenska jordgubbar med vaniljglass!

Kåldolmar
1 vitkålshuvud
vatten
1 tsk salt

350 g köttfärs
3 dl kokt, kallt långkornigt ris
1,5 dl mjölk
2 krm peppar
2 tsk salt

Till stekning
2 msk margarin
3 msk sirap

Sås
4 dl sky
2 msk vetemjöl
0.5 dl vatten
soja
grädde
buljong

Gör så här:
Koka upp ganska mycket vatten och salta en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att loss. Koka kålhuvudet med roten uppåt.

Lossa och ta ur bladen efterhand som de mjuknar. Lägg bladen åt sidan så de kan rinna av och skär bort den grova "bladnerven", så blir det lättare att rulla bladen.

Blanda kokt ris med köttfärs, mjölk, salt och peppar. Lägg en rågad matsked av den ganska lösa färsen på ett kålblad. Vik därefter in sidorna och rulla ihop till ett paket. upprepa denna procedur tills färsen tagit slut.

Nu är det dax att steka. Hetta upp lite fett i en stekpanna. Lägg i några kåldolmar när fettet börjar bli brunt. Kåldolmarna ska ligga med skarven nedåt när du börjar steka.

Ringla över lite sirap och stek dolmarna snyggt gyllenbruna runt om. Lägg över dom i en kastrull eller gryta med lock.

Rör ut skyn i pannan med lite vatten och häll detta över kåldolmarna. Efterstek i kastrullen på svag värme i ca en halvtimme.

Lägg upp dina kåldolmar på ett fat och red av skyn med lite mjöl och vatten. Koka upp och smaka av med doja, grädde och ev en köttbuljong.


Servera med nypotatis, sommarmorötter, rårörda lingon och inlagd gurka!



En något enklare o snabbare efterrätt



2 kommentarer:

  1. Inte illa,imponerande Martina!

    SvaraRadera
  2. Mmmmmm vad gott! Måste passa på nu när vitkålen är så fin!

    SvaraRadera