onsdag 28 juli 2010

Asiatisk födelsedagsmiddag


Min syster fyllde år igår, och hennes man Finn hade lagat en magiskt god asiatisk buffé. Grillad oxfilé, sparrispotatis, savoysallad, mango/melon-salsa, en ljuvligt god asiatisk sås, sallad, vinegrette... Givetvis var jag framme med kameran och fotade allt samt tiggde till mig lite recept som jag delar med mig här nedan!




 Grillad oxfilé med pepparkorn
en bit oxfilé
1 msk hela svartpepparkorn
1 msk hel vitpepparkorn
1 msk rosé pepparkorn
3-4 sardeller
1 klyfta vitlök
1-2 msk sesamolja

Gör så här
Lägg de hela pepparkornen i kallt vatten. Koka upp och låt koka i en minut. Häll av vattnet och upprepa detta moment 5 ggr till. Låt sedan pepparkornen torka.

När pepparkornen torkat, mortlar dem med sardellerna, vitlöken och sesamoljan.

Grilla köttet. När köttet är färdigt, lägg på pepparblandningen och låt köttet vila i ca 10 min. Skär upp och servera.

 Oxfilén grillas utan kryddor











Kryddblandningen är på och köttet
är uppskuret
 










Finns Specialsås
Skal och saft från 1 apelsin
1 burk kokosmjölk
1/2 röd chili
1 hönsbuljong
2 dl vatten
salt
vitpeppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Skiva chilin fint och tillsätt, även med kärnor.
Låt såsen koka länge! Hälften av såsen skall kokas bort. Skumma bort fettet överst. Smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med grillat kött.


Sparrispotatis
1 kg sparrispotatis
olivolja
salt
svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen på mitten. Ringla över olivolja och salta och peppra efter smak. Sätt in i mitten av ugnen i ca 30 min.


Sparrispotatis











Asiatisk savoykålsallad
1 kg savoykål
2 apelsiner
2 msk smör
2 msk rapsolja
en bit röd chili
salt
svartpeppar

Gör så här
Hacka och förväll savoykålen.

Smält smöret och tillsätt rapsoljan samt chilin i en stekpanna. Blanda i den förvällda och hackade savoykålen i stekpannan och låt allt bli varmt.

Pressa ur saften från en apelsin. Skär ut filéer från den andra apelsinen.

Blanda i apelsinsaften samt filéerna i stekpannan och värm allt.

Savoykålen steks i smör, olja och chili











 
Blandat med apelsinfiléer och saft











Mango/melon-salsa
1 färsk mango
en 1/2 vattenmelon
en bit röd chili
koriander
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
1 knippe persilja
saft samt skal från en lime

Gör så här
Skär mangon i små bitar. Dela vattenmelonen och skär den i lika små delar som mangon. Finhacka chilin, vitlöksklyftan samt rödlöken och blanda i detta i mango/melonblandningen. Tvätta och riv limen samt pressa ut saften. Blanda ner detta i röran. Tillsätt persilja och koriander efter tycke och smak.


Mango/melonsalsa



Blandsallad
gurka
minitomater
kruksallad
rödlök
paprika
persilja

Gör så här
Skölj alla grönsaker och hacka ner dom i lagom stora bitar. strö över persiljan. Servera med en god vinegrette.

Blandsallad











Vinegrette
2 delar olivolja
1 del vinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk honung
salt
peppar

Gör så här
Blanda olivolja och vinäger väl. Pressa i vitlök. Blanda i honung, salt och nymalen peppar.


Vinegrette











Födelsedagssyster med kocken











Bilden säger väl det mesta om vad
vi andra tyckte om resultatet...

1 kommentar: