fredag 16 juli 2010

Laxmiddag hos Axelssons!




Min syster bjöd på laxmiddag härom kvällen. En fantastiskt god laxrätt, om man vill variera sig från grillat kött, som det gärna blir typ varje kväll nu på sommaren...

Malin valde att ta en pause från grillen och göra laxen i ugnen, men givetvis kan man göra rätten på grillen också.

Till laxen hade hon gjort en syrlig sås med hackade äpplen i. Hur gott som helst. Rätten blev lika poppis bland barnen som de stora!

Recepten är för 5 vuxna och 3 barn, blev ungefär lunch till en person över.

Malins lax i folie

Ingredienser
Färsk laxfilé, ca 1,8 kg
1 kruka dill
1 citron
folie

Nypotatis
Sallad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg den färska laxen i foliet. Skär bort dillstjälkarna och lägg de ovanpå laxen. Skiva citronen i skivor och lägg ovanpå dillstjälkarna. Strö över flingsalt och svartpeppar efter tycke och smak.

Lägg i en ugnssäker form och tryck ihop foliet så det blir till ett paket. Låt stå inne i ugnen i 50 min.

Servera med kokt nypotatis, sallad och syrlig äppelsås!

Nypotatis i stora lass!










 
Syrlig sås med äpple
5 dl creme fraich
3 dl gräddfil
2 msk majonäs
2 hackade äpplen, gärna syrliga
1 kruka dill
1/2 pressad citron
salt
vitpeppar
citronpeppar

Gör så här
Blanda creme fraich, gräddfil och majonäs i en bunke. Tillsätt dillkronorna (som du inte använde i laxpaketet), 2 hackade äpplen och en 1/2 pressad citron. Rör om.

Smaka av med salt, vitpeppar och citronpeppar.


 Mums tyckte Lisa, Alma och Valter












Klassisak efterrätten blev jordgubbar
och vaniljglass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar