fredag 2 juli 2010

Mor och far på besök!

Idag fick jag finbesök från Halmstad, mamma och pappa kom upp och hälsade på. Efter att fotboillsmatchen var över, blev det en 3 rätters. Menyn bestod av:

Spenatfyllda crepes, sidan 42 i Hungrig boken
Torskrygg med nypotatis, sommarmorötter och äggsås, sidan 30 i Hungrig boken samt hembakat bröd
Yoghurtglass med riven choklad

Pannkakorna stekte jag på förmiddagen så de hann kallna innan jag fyllde dom med spenatstuvningen. Att få alla kastruller att koka ocg vara färdiga samtidigt var en matematisk formel som inte var helt självklar (potatis i en, morötter i en annan, fisk i en tredje och sås i den fjärde...) men jag fick ihop det efter en liten lätt svettattack.

Yoghurtglassen hade jag också gjort på förmiddagen. Tänk på att ta fram den ett tag innan den ska serveras, annars är den väldigt hård. Men vi var så sugna på den att vi orkade inte vänta... och den var god ändå!

Crepes
10 stora pannkakor

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 + 1 msk matfett

Spenatstuvning
400 g färsk eller fryst hackad spenat
1/2-1 msk mjöl
1 dl mjölk eller grädde
1/2 krm salt
1 krm svartpeppar
muskotnöt

Gör så här
Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken.

Vispa i äggen och 2 msk av fettet. Smält en msk fett i en stekpanna. Häll i ca 3/4 dl smet till en pannkaka. Glöm inte att röra om då och då i smeten så inte mjölet sjunker till botten.

Spenatstuvning: Tina den frysta spenaten. Rör ut mjölet i mjölken. Häll i redningen i spenaten och koka upp under omrörning. Koka i ca 5 min. Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.

 Nygräddade spenatcrepes
 


En nöjd mamma

Det hembakade brödet bakade jag i förmiddags. Receptet kan man ändra i det oändliga, ta de olika mjölsorter och fyllningar som du har hemma!

Annas bröd
Del 1
4 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
1 dl krossade linfrön
1/2 dl russin
1/2 dl tranbär
2 nävar hackade valnötter
6 torkade aprikoser
4 katrinplommon

Del 2
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl flytande honung
4 dl naturell yoghurt

Gör så här
Blanda delarna för sig först. Blanda därefter ihop del 1 och del 2. Häll i en avlång smörad brödform. Grädda i ca en timme i 200 grader.


Här är brödkakan obakad

Och här är den färdigbakad!

Fiskfilé med äggsås
600 g fiskfilé tex torsk, kolja, vitling, sej eller rödspätta

Kokspad
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning

Vit sås
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl eller majzena
1-2 msk matfett
(1-2 msk grädde)
(1 tsk pressad citronsaft)
Salt, peppar

Smaksättning
2 hårdkokta ägg + dill

Tllbehör
Nypotatis
Sommarmorötter
Citronklyfta

Gör så här
Sjudning av fisk: Lägg ner fisken i en låg, vid kastrull. Koka upp vatten och buljong. Häll över spadet så det täcker fisken. Sjud på svag värme tills fisken är vit helt igenom.

Såsen: Häll hälften av mjölken i en kastrull och vispa ut mjölet. Häll i resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Tillsätt matfett och ev grädde.

Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Låt såsen koka ett par minuter. Tillsätt de kokta, hackade äggen.




Yoghurtglass
225 g frysta bär
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk socker
Choklad till garnering

Gör så här
Häll i yoghurt och socker i en mixer och blanda. Häll i de frysta bären och kör mixen tills det är en jämn glass. Servera genast eller frys in. Servera med hackad choklad.


Resultatet! 



Två mätta och nöjda finsmakare 

2 kommentarer:

  1. Mmmmm, låter gott! Blev inte dina föräldrar imponerade?

    SvaraRadera
  2. Vi blev jätteimponerade! Det goda brödet och 3-rättersmenyn var kanon!

    Fisk gillar vi jättemycket. Crepes går alltid hem och hemmagjord glass behöver man väl inte ens kommentera...

    Vi kommer gärna upp till Gbg snart igen!

    SvaraRadera