söndag 27 juni 2010

Glad Midsommar!


Då har det varit midsommarhelg, vilket bland annat innebär mycket och framförallt god mat! Vi firade hela helgen i stugan ute i skogen. Tokskönt  och avkopplande. På midsommaraftonen kom ett par kompisar över på middag, och då blev det grillning på kvällen




En av gästerna hade spring i benen :)



Till lunch blev det en traditionell midsommartallrik med matjessill, nypotatis kokt i dill, gräddfil, gräslök och kokt ägg. Jag fick hoppa den tillhörande ölen och snapsen och hålla mig till vatten detta året...



 
Eftermiddag började vi med lite snittar, som jag hittade på sidan 40 i Hungrig-boken. Där fanns mängder med olika goda fyllningar till tunnbrödssnittar, men till slut valde ut nr 1.

Tunnbrödssnittar
Mjukt tunnbröd
Renost
Röd paprika
Rökt hamburgerkött

Gör så här

Bre renost på tunnbrödet. Täck brödet med det rökta hamburgerköttet och strö över hackad paprika. Rulla ihop tunnbrödet på längden och skär till snittar. Sätt fast med en tandpetare, garnera med paprika eller gurka.




Vi grillade svensk rostbiff, som hade marinerats i marinaden från sidan 20. Blev hur gott som helst!

Marinad

1 dl rapsolja
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk kenesisk soja
1 pressad vitlök
1 msk chilisås
Salt peppar

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg köttet i marinaden och marinera köttet i minst 4 timmar, gärna över natten. Låt köttet rinna av på hushållspapper före grillningen. Grilla på grillen ca 3 min på varje sida tills köttet är gyllenbrunt.

Till det grillade köttet gjorde jag potatissalladen på sidan 20 i Hungrigboken. Jag hoppade över de späda sommarmorötterna, eftersom en av gästerna är allergisk, och la istället till majs och rostade pinjettnötter samt en massa dill på toppen!

Potatissallad

1 kg nypotatis
1 rödlök
100 g sockerärtor
100 g rucolasallad
1 knippe rädisor
1 burk majs
dill
pinjettnötter

Dressing

4 msk kallpressad oliv- eller rapsolja
2 msk pressad citron
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad gräslök
Salt, peppar

Gör så här

Skrapa eller borsta potatisen och koka den mjuk. Blanda i den sköljda rucolasalladen, de delade sockerärtorna, den finhackade löken, de avrunna majsen och de skivade rädisorna. Blanda till dressingen och häll den över potatissalladen. Klipp dill över allt och toppa med nyrostade pinjettnötter!




Till detta gjorde jag Örtagårdssåsen på sidan 45 (recept se Fredagsmys på en onsdag) och bakade ut degen till Bröd som jäser över natten på sidan 44 (recept se Lyxfrulle) som jag hade gjort kvällen innan.

Blev en riktigt fin midsommarmiddag!



Givetvis måste man ju också ha en sommrig efterrätt på Midsommarafton. Jag valde att baka årets kock, Gustav Trägårdhs midsommartårta. "En midsommartårta med extra allt. Det finns inte en enda männsika i Sverige som inte faller för den här tårtan" enligt honom själv. Och jag tror absolut arr han har rätt!

Istället för att använda jordgubbar i tårtan så använde jag hallon (allergier bland gästerna) och jag valde havrehavreflan istället för Maryland Cookies.

Midsommartårta

5 dl vispgrädde
1/2 tub Ohoj kolasås
2 marängbottnar
2 l jordgubbar (eller hallon)
5-10 Maryland Cookies (alt Havreflan)
8 stora eller 16 små marshmallows

Gör så här

Lägg upp en marängbotten på ett tårtfat. Dela hälften av jordgubbarna (eller hallonen) i mindre bitar, mosa dem lite med händerna och fördela ovanpå marängbotten.

Toppa med ett lager kolagrädde. Hacka kakorna grovt och skär de stora marshmallowsen i mindre bitar. Fördela hälften av kakorna och marshmallowsen ovanpå grädden och lägg på den andra marängbottnen.

tryck till lätt, det ska gå sönder lite grand.

Bred ut kolagrädden ovanpå och kring sidorna på tårtan. Dela resten av jordgubbarna (eller hallonen) och placera i en hög mitt på. Strö över resten av kaksmulorna och marshmallowsen.

Ställ in i kylen och låt stå minst en timme.

Garanterat en poppulär efterrätt :)



4 kommentarer:

  1. Låter som en fantastisk helg!!! Kul att se att "hungrig-boken" kommer till användning även på midsommar! Snygg midsommarstång!
    Maggan

    SvaraRadera
  2. Du börjar bli en riktigt duktig fotograf!

    SvaraRadera
  3. Hungrig-boken kan man ha användning av vid de flesta tillfällena! Vardag som fest, det är det som är det fina med boken :)

    SvaraRadera
  4. Det finns flera saker som är bra med midsommar. En av dem att menyn är självklar, fulländad och supergod: sill, potatis, gräddfil,ev nubbe och jordgubbar på ett eller annat sätt. Mmmm mums!

    SvaraRadera