tisdag 1 juni 2010

Meze

Idag har det varit personaldag med Hushållningssällskapet. Till lunch var det catering, libanesisk buffé som var fantastiskt god! Det fanns alla möjligt; kryddade vinbladsdolmar, bulgur, smörbönor, ugnstekta rotfrukter, kikärtor med sesampastej, röda linser, tzatsiki, sallad, inlagda kronärtskocka, filodegsstänger.... Mmm! Vi satt ute och åt i den strålande solen!

Till eftermiddagsfikat blev det vaniljglass med hallon. Så rätt denna varma dag!

2 kommentarer:

  1. Nu blev jag lite hungrig igen.

    SvaraRadera
  2. Mmmmmmm, dolamdes.... så här gör man dem själv om man har ork och lust! Lite pill är det...
    Dolmades

    250 g vinblad, färska el konserverade
    200 g nöt- el lammfärs
    150 gr jasminris (okokt)
    1 msk olivolja
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 krm kanel
    1 krm koriander
    2 dl vatten
    1 tomat
    1 knippa persilja
    salt, peppar
    2 hela tomater
    1 citron
    olivolja
    1 buljongtärning

    Hacka den gula löken fint. Hetta upp olivolja i en gryta. Stek köttfärs och lök. Tillsätt riset och den pressade vitlöken. Rör om och tillsätt kryddor och vatten. Låt sjuda ca 5 min. Tillsätt finhackad tomat och persilja. Smaka av med salt och peppar. Låt det hela koka ihop några minuter.
    Skölj vinbladen och lägg dem i buntar. Färska vinblad kokas i saltat vatten, konserverade i osaltat vatten. Låt dem koka i lite vatten ca 1 minut. Ta upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag.
    Täck botten på en vid gryta med vinblad.
    Lägg vinbladen med den blanka sidan nedåt. Lägg en sked fyllning på vinbladets mitt. Vik bladet runt fyllningen och rulla till en liten rulle. Placera dolmarna med skarven nedåt i grytan. Lägg dem tätt tills hela botten är täckt.
    Skiva tomater och lägg ovanpå dolmarna. Pressa citronen och häll saften över. Smula sönder en buljongtärning och strö över. Ringla över olivolja och häll på vatten så att dolmarna täcks.
    För att vara säker på att dolmarna hålls på plats under kokningen och inte rullas upp – lägg en plan tallrik som press på. Koka upp och låt stormkoka en kort stund och sjud därefter i en timma. Låt dolmarna svalna i grytan.
    Lycka till!

    SvaraRadera