fredag 18 juni 2010

Lyxfrulle för helgen!

Äntligen helg! Det är då man ska passa på och lyxa, och göra det ordentligt. Här kommer lite tips på hur du sätter guldkant på tillvaron redan på morgonen. En massa goda frukosttips som imponerar på alla ;)







Kalasgoda baguetter som jäser över natten
Nästan inga ingredienser alls, och ändå så goda! Blanda till degen innan du går och lägger dig, och baka ut på morgonen nästa dag.

13 dl vetemjöl
1 msk salt
½ paket torrjäst
6 dl vatten

Gör så här

1.Rör ihop alla ingredienserna till en lös deg. Ställ in bunken med den lösa degen i kylskåpet, övertäckt med en handduk.

2. Jäs över natten i kylskåp.

3. Nästa dag – dela degen i i tre delar. Knåda inte!

4. Dra ut till tre baguetter och vrid degen.

5. Jäs under duk i 15 min

6. Grädda i 250° i 15 min

7. Duscha baguetterna med vatten

8. Sänk värmen till 150° och baka baguetterna ytterliggare i ca 20 min.

9. Låt svalan på galler.
 
 
 
 
 
 
 
 


Frukostbullar som jäser över natten, ca 20 st

Fantastiskt goda bullar där du slänger ihop degen kvällen innan och låter allt jäsa i kylskåp. I den här degen har du vanlig jäst. Du hittar också receptet på sidan 44 i Hungrigboken.

25 g jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust lantbrödsmjöl
7½-8 dl vetemjöl

Gör så här

1 Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, mjölk, salt och honung. Rör ner ljust lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet.

2 Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa i kylskåp över natten.

3 Sätt ugnen på 250°C

4 Strö ut ½ -1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.

5 Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.

6 Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.

7 Skär degen i 6-7 cm breda remsor.

8 Dela varje remsa i 5-6 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.

9 Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 min.


Kesella scones

Scones utan fett! Ta bort margarinet och ersätt det med Kesella mager istället! Supergoda och saftiga!

6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
250 g Kesella mager (1 burk)
2 dl mjölk eller filmjölk
(0.5 dl linfrön)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°C.

2. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Om du vill, tillsätt gärna ca 0.5 dl linfrön.

3. Tillsätt Kesella och vätskan i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Om du har en matberedare kan du med fördel köra ihop degen i den.

4. Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta kortvis i fyra delar.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade





Smoothie!

Tre olika recept på grymt goda smoothie att dricka i solen på balkongen på morgonen
(eller inomhus om man inte har en balkong)

Apelsin- & jordgubbsmoothie 2 glas

1 ½ dl mild naturell yoghurt
1 ¾ jordgubbsyoghurt
1 ¾ apelsinjuice
1 banan
2 dl frysta jordgubbar
Gör så här

1. Blanda yoghurt naturell och jordgubbsyoghurt försiktigt.

2. Häll i apelsinjuicen och blanda igen.

3. Tillsätt jordgubbar och banan och kör blandningen slät i en mixer.


Blåbärsmoothie 2 glas

1 ½ dl mild naturell yoghurt
1 ½ dl tranbärsjuice
3 ½ dl frysta blåbär

Gör så här

1. Häll blåbär och tranbärsjuice i mixern och kör 1-2 min, tills blandningen är slät.

2. Tillsätt naturell yoghurt och blanda hastigt.


Fruktsmoothie 2 glas

5 dl vaniljyoghurt
1 banan
2 dl blandade frysta bär

Gör så här

1. Häll vaniljyoghurt i en mixer

2. Lägg i bananen och mixa till en slät smet

3. Häll i de frysta bären och kör till en slät dricka.





 
Muskelladdare 4 port

En knallgrön liten shot du garanterat vaknar av!

1 avokado
3 cm färsk ingefära
1 l citrondryck, färdigblandad
100 g fryst hackad spenat

Gör så här

1. Dela, skala och kärna ur avokadon.

2. Riv ingefäran och mixa samtliga ingredienser i en blender.





Äggröra

Klassisk äggröra är aldrig fel på morgonen!

6 – 8 st ägg
½ tsk salt
ev ½ msk mjölk (per ägg)
2 msk smör eller margarin

Gör så här

1. Rör ihop äggen, kryddor och vätska med en gaffel i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna.

2. Värm äggblandningen på svag värme och rör hela tiden mot botten med träslev eller dyligt.

3. Äggröran ska bli tjock och krämig men absolut inte torr.

4. Serveras omedelbart!



 
 
 
 
 
 
 
 


Fruktsallad

Avsluta en god frukost med en skål fruktsallad. Välj frukter efter tycke, smak och säsong. Att gröpa ur en passionsfrukt och hälla på toppen av fruktsalladen är väldigt smaskigt!

Banan
Apelsin
Vindruvor
Kiwi
Päron
Äpple
Passionsfrukt

Gör så här

1. Dela bananen i bitar.

2. Skala och skär apelsinen i lagom stora delar.

3. Dela vindruvorna en gång, tag bort kärnan om det finns någon.

4. Skala kiwin och dela den i lagom stora bitar.

5. Dela äppel och päron och tag bort kärnhuset. Dela frukterna i lagom delar.

6. Dela passionsfrukten på mitten och gröp ur innehållet. Blanda i innehållet i resten av fruktsalladen


1 kommentar: